Culturele instelling VRIJDAG opent de deuren

Culturele instelling VRIJDAG opent deze week de deuren van haar pand aan de Walstraat voor een expositie, waar cursisten hun eigen werk kunnen laten zien.

Voor de expositie zijn vierhonderd beelden en kunstwerken gemaakt door cursisten van VRIJDAG. Elk van de cursisten moest één werk uitkiezen. Die kunstwerken worden tentoongesteld in ateliers waar doorgaans wordt getekend, gesmeed of gebouwd. Het is voor het eerst dat de culturele instelling op deze manier de deuren opent.

'Ik kom hier heel graag'

Een van de deelnemers is Corrie van der Zee. Zij maakte een portret van een gekleurde dame met een geruite mantel, kroeshaar en verschillende tinten rood op de achtergrond. ,,Ik zag het portret in de krant. Het viel me op dat het hele kleurrijke, trotse mensen zijn."

,,Daar wilde ik uiting aan geven op deze manier. Met houtskool heb ik het uitgeprobeerd en uiteindelijk kunnen tekenen", aldus Van der Zee. Ze vindt de sfeer bij VRIJDAG erg goed. ,,Iedereen is aardig. Ik kom hier heel graag."

'Belangrijke functie in de gemeenschap'

Anna Stoer, coördinator van het project, vertelt wat cursisten leren en doen. ,,Mensen leren hier om zelf iets te maken en daar over na te denken. We gaan altijd samen na een cursus het werk bespreken. Dan kom je los van je eigen werk en kan je zien wat een ander doet." Dat gebeurt onder begeleiding van professionele kunstenaars, die ook werkzaam zijn bij academie Minerva.

Stoer zegt dat VRIJDAG een belangrijke functie heeft in de gemeenschap. "Het is meer dan alleen je eigen dingetje maken. Mensen ontmoeten elkaar hier, men praat over kunst en gaat samen naar tentoonstellingen. De hele wereld komt hier binnen. En wat hier gebeurt, dat gaat ook weer naar buiten", vertelt Stoer.

'Veel culturele rijkdom in Groningen'

Wethouder Paul de Rook is ook enthousiast over de verbindende functie van VRIJDAG. ,,We hebben veel culturele rijkdom in Groningen. Het is heel leuk dat we die meer delen en laten zien aan het publiek. Ook is het voor de makers leuk dat een groter publiek daar kennis van kan nemen", aldus de wethouder.

De deuren van VRIJDAG aan de Walstraat in Groningen zijn van dinsdag tot en met zaterdag geopend voor het publiek, van 09.00 tot 17.00 uur.