Bizarre wending in zaak No Surrender, Klaas Otto ontslaat zijn advocaat tijdens de zitting

De rechtbank wil om 13.15 uur verder gaan met het proces tegen de (ex-)leden van No Surrender, maar dan meldt verdachte Klaas Otto zich. Hij zegt: ,,Ik doe afstand van mijn raadsman, ik heb er geen vertrouwen meer in. Bij deze zeg ik mijn raadsman op. Ik stop met deze zaak.''

Het komt niet vaak voor dat een verdachte tijdens de zitting zijn advocaat de laan uitstuurt, maar het kan.

Volgens de officier van justitie is het een laatste noodsprong om de zaak alsnog uitgesteld te krijgen, Otto meent dat zijn advocaar stukken is vergeten die 'ik had willen inbrengen'.

Op de tribune

De ontslagen advocaat De Leon zit zonder toga op de publieke tribune. Otto weigert naar de rechtszaal te komen en zit in de cel in de catacomben van het gerechtsgebouw.

Na beraad heeft de rechtbank besloten het aanhoudingsverzoek van Klaas Otto toe te wijzen. ,,Het verzoek lijkt geen ander doel te dienen dan het frustreren van het strafproces. Maar zeker weten doen we dat niet. Dus wordt zijn verzoek tot aanhouding toegewezen", aldus de rechters.

Verder met de inhoud

Na twee aanhoudingen gaat de zaak dus verder met de inhoudelijke behandeling. Volg het proces in ons liveblog hieronder.