D66 wil mobiele fietsenstalling op parkeerplekken in Groningen: 'Daar kunnen acht fietsen staan'

D66 dient samen met GroenLinks en de PvdA in de gemeenteraad van Groningen een voorstel in om autoparkeerplekken tijdelijk te voorzien van fietsparkeerplekken met zogenaamde fietsvlonders, waarop acht fietsen kunnen staan.

,,We willen minder fietsen op de stoepen en tegelijkertijd minder auto’s in woonstraten", zegt D66-raadslid Tom Rustebiel in een persbericht. ,,Door een fietsvlonder aan te vragen kunnen bewoners zelf aan de slag.’

Rustebiel deed het idee op in Den Haag, waar de gemeente fietsvlonders aanschafte die bewoners zelf aan kunnen vragen om een autoparkeerplek tijdelijk te veranderen in een oplossing voor acht fietsen. ,,Het is een mooie manier om met betrokkenheid van bewoners een beweging in gang te krijgen naar rustigere, schonere en veiligere woonstraten. Als de oplossing bevalt, dan gaat de gemeente Den Haag aan de slag met een definitieve fietsparkeeroplossing."

Druk op de ruimte

De druk op de ruimte in Groningen is groot volgens het raadslid en dus moeten er efficiëntere en flexibelere oplossingen komen, meent D66. ,,Op de plek van één auto kunnen acht fietsen staan. Ook dat is één van de redenen waarom we vol in moeten zetten op de fiets. Voor het fietsparkeren is een breed pallet aan maatregelen nodig en dit kan er wat ons betreft ééntje van zijn", aldus Rustebiel.