Cursus voor studenten 'hoe herken ik een dronken verenigingsgenoot': Groningen gaat strijd aan met alcoholcultuur

De grootste Groningse studentenverenigingen tekenen dinsdagmiddag een alcoholconvenant met de gemeente, Hanzehogeschool en RUG. Ze beloven daarin iets te doen aan de 'te sterke alcoholcultuur' waar volgens burgemeester Peter den Oudsten sprake van is.

Op initiatief van burgemeester Den Oudsten heeft een werkgroep van de onderwijsinstellingen, de gemeente en de studenten maatregelen geformuleerd om iets te doen aan overmatig drankgebruik binnen studentenverenigingen. Al die maatregelen samen vormen nu het alcoholconvenant.

Daarin staat onder meer dat barpersoneel en andere verenigingsleden cursussen moeten volgen, waarin ze leren signaleren wanneer een verenigingsgenoot teveel gedronken heeft en wat ze in zo'n geval moeten doen.

De acht grootste studentenverenigingen van de stad - Vindicat, Albertus Magnus, Dizkartes, Cleopatra, Bernlef, Unitas, de Navigators en de GSV - zetten er hun handtekening onder, net als Contractus, de koepelorganisatie waarin studentenverenigingen samenwerken.

Volgens gemeentewoordvoerder Hans Coenraads waren alle verenigingen bereid tot meedenken en -praten over het alcoholconvenant. ,,Het is echt iets waar iedereen samen de schouders onder gezet heeft. We hopen op deze manier een stap te zetten naar gezonder alcoholgebruik, en ook een voorbeeld te zijn voor andere studentensteden.''