Facelift verandert Zernike van liefdeloos ingericht bedrijventerrein in groene campus

Zernike Campus verandert in drie jaar tijd van een doorgaande weg waar links en rechts wat gebouwen zijn neergekwakt in een groene oase voor studenten en medewerkers waar het bovenal een stuk veiliger is voor het verkeer.

Een argeloze bezoeker die zich voor het eerst en geografisch onvoorbereid op het Zernike Campus waagt, loopt het risico op een fikse dwaalpartij voordat hij het juiste gebouw heeft gevonden. De campus lijkt op het eerste gezicht op een liefdeloos ingericht bedrijventerrein. Is dit de thuisbasis van de Rijksuniversiteit, de Hanzehogeschool en Nobelprijswinnaar Ben Feringa?

Groene en verkeersveilige Amerikaanse campus

Maar er komt verandering in. Dinsdagmiddag was het officiële startschot van de werkzaamheden die in opdracht van de gemeente Groningen, de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit plaatsvinden. De facelift mag wat kosten: de gemeente steekt er 15 miljoen euro in en de beide onderwijsinstellingen in totaal acht miljoen. Het resultaat? Een 'groene' en verkeersveilige Amerikaanse campus met horeca, inclusief terrassen aan het water.

Afritten noordelijke rondweg deze zomer aangepakt

Nog deze zomer worden de afritten van de Noordelijke Ringweg bij de entree van Zernike verbreed. Ook de aanpak van de Zernikelaan begint. Over acht weken is het gebied bij de 'ingang' overzichtelijker voor fiets- en autoverkeer. Dagelijks bezoeken 40.000 automobilisten en fietsers de Campus. Ongeveer dertigduizend fietsers komen via de Eikenlaan, Jaagpad en de Zonnelaan naar Zernike.

Ook de promenade wordt onder handen genomen en verandert in een brede parkstrook langs de vijver. Het groene hart van de campus is te vinden in het gebied bij de Duisenbergvijver. De facelift dreunt helemaal door tot in het uiterste puntje van de Campus waar het Kernfysisch Versnellersinstituut zetelt met onder meer nieuwe routes voor langzaam verkeer. Het gevolg is dat het bedrijventerrein op het noordelijk deel en het gebied van de Hanzehogeschool en de RUG op het zuidelijk deel een geheel vormen.

Eind 2021 zijn de werkzaamheden gereed.