Ruim een ton subsidie voor Kool, Ophtec en Fotofabriek

De provincie Groningen geeft ruim een ton subsidie aan de stad-Groninger bedrijven Rondvaartbedrijf Kool, Ophtec en Fotofabriek. Ze helpt deze bedrijven bij hun innovatieve en duurzame investeringen.

Rondvaartbedrijf Kool krijgt ruim 33.000 euro voor de ontwikkeling van een nieuwe, open rondvaartboot die 25 procent minder CO2 uitstoot.

Het hybride aangedreven schip kan traploos schakelen tussen een elektrische motor en een verbrandingsmotor. De verbrandingsmotor voldoet aan de nieuwste uitstootnormen voor CO2.

,,Met onze nieuwe boot kunnen we probleemloos onder alle bruggen door", zegt manager Gerard de Wagt. ,,Hierdoor kunnen we ook 's avonds varen met een dinercruise of borreltocht."

Het bedrijf verwacht meer omzet en twee nieuwe banen te realiseren.

Fotoboekenmachine

Het in fotoboeken gespecialiseerde bedrijf Fotofabriek krijgt bijna 36.000 euro voor zijn investering in een MitaBlock-machine. Met deze machine kunnen exclusieve fotoboeken worden gemaakt met een 'vlakliggende' binding. Met deze specifieke binding is het mogelijk panoramafoto’s over twee pagina’s te laten doorlopen.

Vernieuwend is dat de machine geen gelamineerde vellen nodig heeft en veel minder lijm verbruikt.

Directeur Stephan de Vries: ,,Om de beleving compleet te maken, plaatsen we camera’s in de machine om het proces te filmen. De klant ontvangt tijdens de productie een persoonlijke ‘making-off-video' van zijn of haar fotoboek.”

Op termijn zorgt de nieuwe machine voor meer opdrachten en drie extra arbeidsplaatsen.

Nieuwe lenzenmachine

Ophtec, gespecialiseerd in de ontwikkeling en de productie van implantlenzen en instrumenten voor de oogheelkunde, krijgt 32.500 euro voor een investering in een laser-markeermachine. Deze machine geeft de verschillende lenzen een minuscuul merkteken, zodat deze na het polijstproces herleidbaar zijn naar een bepaalde order.

,,De grootste fout die we kunnen maken is een verkeerde lens in een verpakking doen. Onze lenzen worden operatief ingebracht. Om een fout te herstellen moet een patiënt opnieuw geopereerd worden. Dat willen we uiteraard voorkomen", zegt Pproduction engineer Erwin Kerstholt.

Ophtec kan de gemerkte lenzen nu samen in een pot polijsten en zo de polijstcapaciteit optimaal benutten. Hierdoor daalt het gebruik van chemicaliën zoals polijstmiddel en glasparels met ongeveer negentig procent.

Ophtec verwacht een toename van twee banen.

Innovatief en Duurzaam MKB

De subsidies komen uit de regeling , onderdeel van , het programma economie en arbeidsmarkt van de provincie Groningen.

Met deze regeling stimuleert de provincie Groningen innovatie, duurzame ontwikkeling en werkgelegenheid bij het regionale bedrijfsleven.