Groningse Rebecca wint NK Acrogym

GRONINGEN De Groningse Rebecca Groote (9) werd afgelopen maand eerste op het NK Acrogym.

Samen met Ties Oosterhof won ze goud in deze relatief onbekende sport. ,,Ik maakte altijd kunstjes in de straat”, vertelt Rebecca Groote bij haar ouders, na een drukke schooldag, thuis op de bank. ,,Dan maakte ik een handstand, of deed ik de spagaat. Toen iemand uit de straat dat zag, vroeg ze of ik niet eens mee wilde naar de Acro Academy in Marum. Daar gaf deze mevrouw trainingen in acrogym.” Acrogym? Net als de meeste mensen wisten Rebecca en haar ouders niet meteen wat dat was. Maar toen de trainster van de Acro academy enkele filmpjes met typische oefeningen liet zien, was de toen nog 7-jarige Rebecca om.

Bad Romance

Acrogym wordt altijd beoefend in tweetallen of in teams. Rebecca: ,,Je voert verschillende elementen uit, zoals een salto of een handstand. Tussen die elementen door zijn er steeds stukjes waarop je danst.” Op het NK Acrogym toonde Rebecca en haar partner Ties Oosterhof hun kunsten op Lady Gaga's liedje Bad Romance.

De muziek schalt uit de boxen wanneer zij en haar moeder Alexandra het filmpje laten zien van het optreden. Rebecca en Ties voeren een symmetrische dans uit. Een lenig, behendig duo, dat dan weer salto's achterover maakt, dan weer op elkaars schouders staat zodat Rebecca hoog boven het publiek uit torent. ,,Je bent best zenuwachtig voordat zoiets begint”, vertelt Rebecca over dit NK van 23 juni. Het werd gehouden in het Rotterdamse Ahoy. ,,Maar als de wedstrijd weer voorbij is koel je ook weer snel af.”

Doorbijten

Bovendien, het was het doorbijten waard: net als vorig jaar werden Rebecca Groote en Ties Oosterhof eerste op het NK, in de categorie ‘Gemengd paar’ van de A-pupillen. Rebecca laat trots haar medaille zien. Ze hangt 'm om haar nek - dat staat haar als gegoten.

,,Als alles goed gaat kan Rebecca over twee jaar misschien wel naar het EK”, zegt moeder Alexandra Groote trots. Ze is blij dat het haar dochter gelukt is. ,,Het is ook voor ons best een investering”, zegt ze lachend. ,,ebecca traint vier keer in de week, 3,5 uur op een dag. Gelukkig rijdt ze de helft van de tijd met de trainster mee, maar de rest moet je zelf doen. Dat is soms best een puzzel.”

Flashmob

Dit weekend stond er bovendien nog iets extra's op de planning voor Rebecca: een heuse flashmob, in het centrum van Assen. De Acro Academy Noord Nederland wil er geld mee op halen voor een nieuwe sporthal. ,,De club groeit”, legt Groote uit. ,,De hal is te klein, er is meer nodig om de sporters te ondersteunen. Dus er is een loterij bedacht waarmee men onder andere een huis kan winnen in Gasselternijveen.”

Verder zal Rebecca ook komende tijd weer met veel plezier afreizen naar Marum, om daar bijna dagelijks 3,5 uur te trainen. ,,Het is vooral belangrijk om de oefeningen met veel concentratie te doen”, vertelt Rebecca. ,,En je moet netjes werken, proberen om alles zo goed mogelijk uit te voeren. Dan kun je eigenlijk ook niet vallen."

Info over de loterij: www.verloterij.nl.

Akke Boonstra