15 keer Helen | In Stad

GRONINGEN In Fotogalerie Lichtzone aan de Oude Kijk in ‘t Jatstraat 36 is tot en met 27 augustus de expositie ‘15 keer Helen’.

Het idee voor de tentoonstelling is van fotograaf en Lichtzone-lid Jan Kruize. Het begon allemaal met een paar oproepjes op Facebook. Er reageerden 160 fotografen en 80 modellen die wel een bijdrage wilden leveren. Kruize en co kozen vijftien fotografen voor deelname aan het project. Uit een selectie van zes modellen werd Helen gekozen als model.

Zij stond zondagmiddag bij de opening van de expositie uiteraard in de schijnwerpers. Toch wil ze niet al te veel aandacht. ,,Daarom heb ik ook voor de naam Helen gekozen. Ik wil niet te snel online gevonden worden. Ik houd de fotografie en mijn privéleven liever apart. Ik ben 23 jaar en doe biologisch en medisch onderzoek bij het Noorderpoort. Over een jaar ben ik klaar met de opleiding en ga ik opzoek naar een baan als analist.”

Helen’s favoriete foto is die van Jan Kruize. Andere voorkeur is de foto van Mark Mook waarop Helen bezig is in een praktijklokaal van de faculteit Natuurkunde. ,,Die foto geeft een beetje weer hoe ik ben op school. De foto geeft ook mooi het concept weer van de hele tentoonstelling. Ik ben op de foto letterlijk vijftien keer te zien.”

Deelnemende fotografen: Pamela Bakhuizen, Joris Brouwer, Angela Dekens, Jaap de Jonge, Harry Kamps, Jan Kruize, Mark Mook, Raphaël Nunumete, Sonja de Ridder, Björn Rubingh, Natanya Hartgers Stam, Henny Berno Stern, Aeilko Timersma, Vince Vega, Rik van de Wiel. Naast Jan Kruize heeft Sonja de Ridder een belangrijke rol. Zij is verantwoordelijk voor de inrichting en stelde een evenwichtige expositie samen.

Gratis te zien van woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Jos Jansen op de Haar