Gunfactor | Buitenspel

GRONINGEN De oefencampagnes van de profclubs zijn nog maar een paar weken oud, maar ik durf nu al een boude voorspelling te doen: FC Emmen wordt geen kampioen.

De Zuidoosthoekers gaan wel weer fanatiek dingen naar de gunfactor en zullen net als vorig seizoen geen mogelijkheid onbenut laten om te wijzen op hun lage begroting. Ook VVV, Fortuna, Sparta en RKC mengen zich in die strijd. Ben benieuwd of trainer Dick Lukkien opnieuw gaat verkondigen dat zijn club een wereldprestatie levert als zijn club rechtstreeks in de eredivisie blijft. Wie dan als dat lukt, weer alle lof krijgt toegezwaaid? Dick Lukkien.

Samen met voorzitter Ronald Lubbers is Lukkien erin geslaagd om Glenn Bijl uit de grijpgrage handen van FC Groningen te houden. Lukkien met overredingskracht en Lubbers met geld. Het jeugdproduct van FC Groningen zou in Emmen 3.250 euro bruto per maand hebben verdiend, weten we dankzij een publicatie van Dagbladcollega William Pomp. Niet veel voor een speler die bij Emmen samen met Anco Jansen, Caner Cavlan en stadjer Nick Bakker afgelopen seizoen tot de beste spelers behoorde. Dat Fledderus c.s. in hem een back-up voor Deyovaisio Zeefuik en een serieuze kandidaat voor het middenveld zagen, is goed te begrijpen.

Maar Bijl zag op tegen de concurrentie in Groningen. Bij Emmen is hij verzekerd van een basisplaats en nu ook van een veel beter salaris. Dat hij FC Groningen daarvoor zou hebben misbruikt, geloof ik geen moment. Het is de druk die hij niet aandurfde. De druk die in Emmen nog ontbreekt en die in Groningen altijd voelbaar is.