FC Groningen kan eindelijk gaan verrassen

GRONINGEN Van FC Groningen wordt vooralsnog niet al te veel verwacht. De nummer acht van de eredivisie is met Chabot, Handwerker, Reis en Mahi vier basisspelers kwijtgeraakt en de nieuwe, voor het grote publiek onbekende spelers spreken nog niet tot de verbeelding.

Het jonge viertal Azor Matusiwa (21), Ramon Pascal Lundqvist (21) Gabriel Gudmundsson (20) en Sam Schreck (20) heeft nog geen grote reputatie opgebouwd. De meeste supporters hadden tot voor kort zelfs nog nooit van hen gehoord. Sommigen hebben grote moeite om alle spelers uit elkaar te houden. De jeugdspelers in de selectie maken het er voor supporters die de opleiding niet volgen - en dat is het merendeel - niet gemakkelijker op. Pessimisten beweren er nu al spijt van te hebben hun seizoenkaart te hebben verlengd ‘want met spelers van gedegradeerde clubs als NAC en De Graafschap (Lundqvist, Matusiwa, mogelijk Benschop), een speler uit de Zweedse tweede divisie (Gudmundsson), een reserve van Heracles (Van Hintum) en een lichtgewichtje uit Duitsland (Schreck) word je er natuurlijk niet beter op’, luidt hun redenatie.

Na de succesvol verlopen oefenpotjes tegen het Schotse Ross County (2-0 winst) en het Duitse Preussen Münster (3-0) is die mening bij velen nog niet bijgesteld. Uitslagen in oefenpotjes hebben voor de doorgaans kritisch en vaak pessimistisch ingeregelde Groningers alleen betekenis als er wordt verloren, maar niet als er wordt gewonnen. Want dan stelt de tegenstander niets voor ‘ja’.

Zwakke Schotten

Nu moet gezegd dat de tegenstand van het Schotse Ross County vrijdagavond op het terrein van Asser Boys inderdaad pover was. De op het hoogste Schotse niveau teruggekeerde dorpsclub maakte fysiek een goede indruk, maar bleek over bijzonder weinig raffinement te beschikken. FC Groningen-trainer Danny Buijs startte met wat waarschijnlijk de jongste basisploeg uit de clubgeschiedenis zal zijn geweest. Maar liefst acht van de elf spelers hadden de tienerleeftijd. Doelman Jan Hoekstra (20), Tom van de Looi (20) en de ‘stokoude’ Michael Breij (22) moesten voor de routine zorgen. De jonkies mochten volgens afspraak een uur blijven staan maar kwamen tegen de verwachtingen in - dankzij een betere techniek en dito positiespel - nauwelijks in de problemen. Sterker nog: dankzij een goede spitsengoal van de 17-jarige Romano Postema, afgelopen seizoen topscorer van de eredivisie tot en met 17 jaar, kon de jeugd na een uur een 1-0 tussenstand overdragen aan de meer ervaren spelers. Die zorgden ervoor dat het tempo meteen flink omhoog ging. De 2-0 was een logisch gevolg van het surplus aan kwaliteit na de wisseling van de wacht.

Matige Duitsers

Hoewel het in de Derde Liga uitkomende Preussen Münster ook niet kon imponeren, hadden de Duitsers in alle opzichten meer inhoud dan de Schotten een dag eerder. De 3-0 zege van FC Groningen was verdiend maar enigszins geflatteerd. De Preussen, die over anderhalve week al aan de competitie beginnen, boden duidelijk meer tegenstand en waren bij vlagen gelijkwaardig. En dat tegen een FC Groningen dat nu juist de meer ervaren spelers een uur speeltijd gaf en veel jonkies een half uur. Maar die hielden voor de tweede achtereenvolgende dag weer verrassend goed stand tegen volwassen en ervaren profs.

Ervaring

Stelden we na trainingsweek één vast dat de selectie nog te jong was en dat er nog meerdere puzzelstukjes ontbreken, na trainingsweek twee heeft de selectie met het vastleggen van Marco van Duin (32) als reservekeeper, linksback Bart van Hintum (32) en mogelijk Charlison Benschop (bijna 30) in elk geval aan routine gewonnen. De van Heracles overgenomen Van Hintum mag het als linksback uitvechten met de tien jaar jongere Amir Absalem. Technisch directeur Mark-Jan Fledderus weet precies wat de Brabander nog te bieden heeft. \

Benschop maakte het afgelopen half jaar bij De Graafschap indruk als stevig aanspeelpunt met nog steeds een behoorlijke snelheid en een hard schot. Hij kan net als de vertrokken Mahi en Gladon zowel in een systeem met twee als met drie aanvallers uit de voeten. Op het moment van schrijven is nog steeds onduidelijk of Benschop komt. Jannik Pohl, naast Kaj Sierhuis de enige andere volwassen spits in de selectie, raakt door kleine blessures steeds verder uit beeld. Het zit de Deen niet mee sinds hij in Groningen is.

Ander middenveld

FC Groningen krijgt na het vertrek van Ludovit Reis en met Samir Memisevic weer in de verdediging een ander middenveld. Azor Matusiwa en Django Warmerdam waren zaterdag tegen de Duitsers de controleurs met daarvoor Ramon Pascal Lundqvist op ‘tien’. Warmerdam liet zich vaak terugzakken om de opbouw van achteruit te verzorgen. Met een dieptepass leidde hij zo de knappe 2-0 van Kaj Sierhuis in.

Nu ook Ritsu Doan en Samir Memisevic terug van vakantie zijn, kan deze week tijdens het trainingskamp in Norg naar een (voorlopige) kern worden toegewerkt.

Wim Masker