NVM: 'Woningen in Drenthe en Groningen sneller verkocht'

Regio - De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) meldt dat woningen in Drenthe en Groningen gemiddeld sneller worden verkocht dan huizen in de rest van Nederland. Ook in de noordelijke provincies is er grote krapte op de woningmarkt, waarbij de prijzen blijven stijgen.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van NVM. In het rapport wordt beschreven dat het woningaanbod in krappe regio's toeneemt, maar dat het aanbod over het algemeen aan het afnemen is.

Groningen

De provincie Groningen is wat betreft de woningmarkt een markt van tegenpolen. De provincie kent zowel de meest krappe woningmarkt (Groningen stad) als de meest ruimte (Noordoost Groningen). Ook wat betreft de verkooptijd zijn er grote verschillen tussen de regio's. In Groningen worden woningen gemiddeld het snelst verkocht. Verkoop je je huis in Groningen stad, dan ben je die gemiddeld binnen 24 dagen kwijt. In de gemeentes Delfzijl en Pekela duurt het daarentegen gemiddeld 100 dagen voordat een woning is verkocht.

Het NVM verwacht dat de krapte in Groningen stad in de rest van het jaar zal afnemen, maar dat de woningschaarste in andere regio's in Groningen toe zal nemen.

Drenthe

Ook in Drenthe is het moeilijk om een woning te vinden. Het NVM stelt dat 'het aanbod in de provincie fors is afgenomen'. De prijzen van woningen in Drenthe zijn dan ook flink gestegen. In de regio's Noord-, Zuidwest-, en Zuidoost-Drenthe wordt ruim 20 procent van de huizen boven de vraagprijs verkocht. Zuidoost-Drenthe zorgt hierbij voor een daling van het gemiddelde, aangezien daar 'slechts' tien procent van de woningen boven de vraagprijs worden verkocht.