BNNVara moet uitzending #BOOS met Groningse makelaars aanpassen

BNNVARA moet van de voorzieningsrechter bij een uitzending van het online programma #BOOS een rectificatie plaatsen.

In de uitzending gaat presentator Tim Hofman langs bij de Groningse makelaars Joshua Camera en Lucinda Kat. Volgens de rechter worden in de aflevering uitspraken over de makelaars gedaan die niet met feiten onderbouwd zijn.

Voice-over

In de aflevering helpt Hofman een huurder die stelt onterecht bemiddelingskosten aan zijn makelaar te hebben betaald. Wanneer Hofman samen met de huurder verhaal wil gaan halen, blijkt het makelaarsbedrijf niet langer te bestaan. Volgens de rechter is het probleem een voice-over in de aflevering. Daarin wordt vertelt vervolgens dat de makelaars het bedrijf bewust failliet hebben laten gaan. Ook wordt gesteld dat het bedrijf onder een nieuwe naam een doorstart heeft gemaakt.

De rectificatie moet voor de aflevering dertig seconden in beeld zijn. De tekst daarvan luidt: “de beschuldigingen over onder andere het bewust failliet laten gaan van het bedrijf onvoldoende door feiten worden gedragen”. Verzuimt de omroep de rectificatie te plaatsen, dan moeten ze 2500 betalen voor iedere dag dat de omroep niet aan de uitspraak voldoet. De aflevering hoeft niet offline gehaald te worden.