Talencursus of gitaarles als medicijn tegen geheugenklachten

GRONINGEN Op latere leeftijd een andere taal onder de knie krijgen of een nieuw instrument leren bespelen kan helpen tegen achteruitgang van je denkvermogen en mogelijk ook tegen dementie.

Onderzoekers van het UMCG en de RUG doen sinds eind vorig jaar onderzoek naar het effect van bijvoorbeeld taal- en muziekcursussen op 65+’ers met (lichte) geheugenklachten. De deelnemers zijn enthousiast.

De levensverwachting van Nederlanders neemt steeds verder toe. We bereiken echter niet allemaal een hoge leeftijd zonder lichamelijke of geheugenklachten. Lichte geheugenklachten worden in het begin vaak genegeerd of niet opgemerkt, maar kunnen een risicofactor zijn. ,,Het is daarom belangrijk om je hersenen te blijven trainen”, zegt UMCG-onderzoeker Saskia Nijmeijer. Het afgelopen half jaar deden in het kader van de LangCog-studie veertig ouderen tussen de 65 en 80 jaar mee aan een gratis cursus Engels, een gitaarcursus of een creativiteitscursus. Verschillende manieren dus om de hersenen fit te houden.

Nijmeijer: ,,Uit een vergelijkbaar onderzoek weten we inmiddels dat een taal leren niet alleen leuk en nuttig is, maar dat het ook helpt om het denkvermogen te verbeteren. Italiaanse ouderen die deelnamen aan een onderzoek leerden in 4 maanden de Engelse taal spreken en begrijpen. Het denkvermogen van deze ouderen ging niet achteruit, terwijl het denkvermogen van een andere groep ouderen - die niet een nieuwe vaardigheid leerde - wél achteruit ging. Met deze studie is voor het eerst aangetoond dat het leren van een nieuwe taal op oudere leeftijd wellicht kan helpen om achteruitgang in het denkvermogen te verminderen. Wij willen nu ook weten of dat op andere manieren net zo goed kan.’

In oktober starten nieuwe cursussen. Daarvoor zijn de onderzoekers nog op zoek naar nieuwe deelnemers. Nijmeijer: ‘ We zoeken mensen tussen de 65 en 80 jaar met (lichte) geheugenklachten en bieden hen een gratis cursus Engels, gitaarcursus of creativiteitscursus die enkele maanden duurt.’ Hierbij geldt dat deelnemers niet zelf kunnen kiezen: je wordt ingeloot voor één van de drie.

Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.langcog.umcg.nl of neem contact op met langcog@rug.nl.