Groningen zonder zuidelijke ring in het weekend: druk, maar te doen (maar alle ogen zijn gericht op de maandagochtendspits)

Groningen heeft het eerste ringwegloze weekend zonder grote kleerscheuren doorstaan. Maandagochtend volgt de echte test als forenzend Noord-Nederland via de Groninger ring naar het werk gaat. ‘We houden het scherp in de gaten’.

De afsluiting van de zuidelijke ringweg (alleen het gedeelte tussen Julianaplein en Europaplein in de richting Hoogezand/Duitse grens) gebeurde vrijdagavond volgens planning. Het weggedeelte gaat maandag 26 augustus weer open.

Bouwkuip verdiepte ring

Vanaf dinsdag wordt gestart met het intrillen van de damwanden. De wanden vormen de bouwkuip waarin de verdiepte ringweg wordt gebouwd.

Er zijn diverse maatregelen bedacht om het werk zo geruisloos mogelijk uit te voeren. Maar dat de werkzaamheden enige overlast gaan opleveren staat wel vast.

Zo is er vanaf maandag een speciaal loket bereikbaar voor omwonenden die zich zorgen maken over het intrillen van de damwanden.

Tal van maatregelen

Voor de doorstroming van het verkeer is tal van maatregelen bedacht. ,,Maar dat er opstoppingen zullen zijn, is bijna niet te vermijden’’, zegt Diny Pestman van Aanpak Ring Zuid.

De eerste opstopping deed zich zaterdagmorgen voor op de afrit Groningen-Zuid op de A28. Komend vanaf het Julianaplein probeerden automobilisten uit de richting Drachten via die afrit het centrum te bereiken.

Stapvoets langs diepenring

Enkele uren later begon het verkeer vast te lopen op de route Stationsstraat-Zuiderpark-Griffeweg. Langs het water van de diepenring en op aanvoerwegen als Hereweg en Meeuwerderweg kroop het verkeer van west naar oost.

Pestman: ,,Het werd daar op een gegeven moment zo druk dat er is besloten de verkeerslichten op bepaalde plekken aan te passen. Dat werkte en dat geeft handvatten op weg naar de spits van maandagochtend.’’

Maandagspits

Op de spits van maandagochtend zijn veel ogen gericht. ,,Wij zijn positief gestemd. We hebben altijd gezegd dat we het anders zouden doen als het op deze manier niet zou kunnen. Maar ook in het weekeinde hebben we gezien dat de omleidingsroute het verkeer prima aan kan.’’

Verkeer uit de richting Drachten krijgt het nadrukkelijke advies de route via westelijke, noordelijke en oostelijke ring te volgen. Dat rondje Groningen kost de reiziger ongeveer 10-15 minuten extra reistijd.

Verkeersinfarct

Omdat de afsluiting in de zomerluwte gebeurt, is de verwachting dat Groningen de komende weken zonder een enorm verkeersinfarct doorkomt. ,,Komt dan wel bij dat mensen ook nadenken over hoe ze naar de stad gaan. Er zijn alternatieven.’’

De spits zal deze ochtend hoe dan ook nauwlettend worden gevolgd.