Italiaanse strijdlied Bella Ciao klinkt in Groninger binnenstad (en dat is dankzij de Netflix-hitserie La Casa de Papel)

In de binnenstad van Groningen is al de hele week, twee keer per dag, 'Bella Ciao' te horen. Het wordt gespeeld op het carillon van het Academiegebouw aan de Broerstraat. Reden: het derde seizoen van de populaire Spaanstalige Netflix-serie La Casa de Papel is vanaf vrijdag te zien.

La Casa de Papel gaat over een groep die, gekleed in rode overalls en met Dáli-maskers, de centrale bank van Spanje overvalt. Het derde seizoen gaat over een nieuwe roof. Het Italiaanse partizanenlied Bella Ciao, een verzetslied uit de Tweede Wereldoorlog, is in de serie te horen.

De Groninger beiaardier Auke de Boer kreeg van enkele studenten een tijdje geleden het verzoek om 'Bella Ciao' te spelen op het carillon. ,,Ze wilden het graag horen omdat 19 juli het nieuwe seizoen van Casa del Papel verschijnt'', vertelde De Boer aan stadsblog Sikkom.

Ook op de Martinitoren

De beiaardier speelt daarom al de hele week het Italiaanse partizanenlied op het carillon. Zaterdag klinkt Bella Ciao tussen 11 en 12 uur ook op de Martinitoren.