Makelaar Maxx moet weer Groningse student bemiddelingskosten terugbetalen

Maxx Aanhuurmakelaars moet een buitenlandse student in Groningen 665 euro aan bemiddelingskosten terugbetalen.

Volgens de Groningse kantonrechter heeft Maxx ten onrechte geld gevraagd toen ze voor de student een woning in de stad vond waarvoor ze ook door de verhuurder was ingehuurd als bemiddelaar.

Daarmee heeft Maxx zich bezondigd aan ‘het dienen van twee heren’ en dat staat de wet niet toe, oordeelt de rechter. De student moet de ‘aanhuurcourtage’ terugkrijgen. Met rente en proceskosten meegerekend, loopt de rekening voor Maxx op tot ruim 1200 euro.

De zaak speelde al in 2017, maar de student ontdekte pas een jaar later dat de bemiddelaar ook door verhuurder Vastgoed Noord-Nederland was ingehuurd voor het huis dat hij inmiddels had betrokken. Maxx stelt dat het wel degelijk ook voor de student kosten heeft gemaakt, maar dat ziet de rechter anders.

Het is de tweede keer dat de bemiddelaar wordt teruggefloten wegens zo’n ‘dubbele declaratie’ voor een zoekopdracht. In mei vorig jaar werd Maxx door de Groningse kantonrechter veroordeeld om een huurder 600 euro terug te betalen.

Via de Groningse nieuwssite Sikkom, die beide kwesties onthulde, laat Maxx weten zijn beleid op dit punt inmiddels te hebben aangepast. Met Vastgoed Noord-Nederland zou de samenwerking zijn stopgezet, ook na publicaties van Sikkom over onder meer intimidatie en bedreiging van huurders.