Een muzikaal wonderkind | UUT Noordlaren

De Noordlarense Tia Ebbinge verzorgt iedere twee weken de rubriek UUT Noordlaren

Met enige regelmaat worden er op zondag klassieke concerten gegeven in onze Bartholomeuskerk in Noordlaren. Klassieke muziek is tegenwoordig behoorlijk populair. Veel jongeren studeren lang om de stukken van de componisten van weleer onder de knie te krijgen. Thuis luister ik ook graag naar deze muziek, waarvan Mozart, Bach en Chopin mijn favorieten zijn. Stiekem vraag ik mij soms af: „Hoe leefden ze, waar componeerden ze de stukken?

Onlangs liep ik in Salzburg, de geboorteplaats van Mozart, rond. Op een gegeven moment kwam ik onder een prachtige poort door, keek omhoog en las: ‘Mozarts Geburtshaus’. Te midden van het geroezemoes van de vele toeristen stapte ik binnen en ineens stond ik in de kamer waar Mozart op 27 januari 1756 ter wereld kwam. Niemand kon tijdens zijn geboorte weten dat er één van de meest begenadigde musici ooit werd geboren. Dat hij op vierjarige leeftijd al een muzikaal wonderkind bleek te zijn. Hij niet alleen een groot componist werd, maar tevens uitblonk als violist, pianist, organist en dirigent. Hoe bijzonder is het dan als je de kleine piano ziet waarachter hij de ‘Zauberflaute’ in 1791 componeerde. Je verder in de voetsporen van hem en zijn familie loopt en je in 1756 waant. Mozart reisde veel voor zijn tijd, verhuisde in 1781 naar Wenen en trouwde daar met Constanze. De eens gevierde componist stierf in 1791 en ligt begraven in een naamloos graf nabij Wenen.

Gelukkig dat zijn stukken door de eeuwen heen bewaard zijn gebleven en nog steeds net als zijn opera’s over de hele wereld gespeeld worden.

Wie weet klinkt er ook ooit muziek van Mozart in de Bartholomeuskerk in Noordlaren!