Derde jaar Twin Games op ‘Corpus’

GRONINGEN Vier jeugdelftallen heeft FC Groningen in opleiding. En dan is er nog een beginnersgroepje voor spelers onder 12 jaar dat deelneemt aan de zogenoemde Twin Games.

Daarbij voetballen vier teams van acht spelers tegen elkaar. Met kleine doeltjes in de breedte van een voetbalveld. Twee teams van de ene club en twee van de andere. Zijn de eerste wedstrijdjes afgelopen dan wisselen de ploegen van tegenstander.

FC Groningen neemt voor het derde achtereenvolgende jaar deel aan deze enkele jaren geleden geïntroduceerde opzet. Daarvoor speelde het jongste opleidingsteam regionaal tegen één jaar oudere talentjes van amateurclubs. Dat was hooguit in fysiek opzicht uitdagend, omdat bij elke tegenstander diverse spelers meer dan een kop groter waren.

Voordelen

De nieuwe opzet heeft als belangrijkste voordelen dat er meer spelers tegelijkertijd in actie kunnen komen (16 tegen 11) en dat er op de kleinere veldjes veel meer balcontacten mogelijk zijn. Spelers blijken op die manier extra snel vorderingen te maken. Voordeel is ook dat de halve velden beter passen bij deze jonge leeftijdsgroep.

FC Groningen onder 12 opende zaterdagochtend op sportpark Corpus den Hoorn een nieuwe reeks Twin Games tegen de leeftijdgenootjes van FC Twente. Beide ploegjes van trainer Byron Bakker laten veel inzet en fraaie acties zien, maar moeten wel hun meerdere erkennen in FC Twente. Bij Twin Games telt buitenspel nog niet. Dat levert extra veel goals op. Zaterdag vallen er 24, waarbij Twente in de vier wedstrijdjes meestal wat vaker doel treft met 17-7 als totaalscore. Met verschil in aanleg heeft die uitslag niet veel te maken, al lopen er bij Twente prachtige talentjes rond. Aan het teamspel is te zien dat de spelers van FC Twente al ruim een jaar in opleiding zijn, terwijl die van FC Groningen pas sinds vier weken de clubkleuren verdedigen. De talentjes in groen-wit moeten zich nog wat meer basisprincipes eigen maken. En dat vraagt tijd, zo leert de ervaring.