Ander koffiedik | column Buitenspel

GRONINGEN Koffiedik kijken doe je eigenlijk drie keer in een profvoetbalseizoen. Voor de start van de competitie, na de sluiting van de eerste tansfermarkt begin september, en eind januari als het zogenoemde wintertransferwindow is gesloten nog eens.

Augustus is niet alleen qua temperaturen een hete maand geweest, ook op de transfermarkt ging het er dit jaar flink heet aan toe. Het weekblad Voetbal International geeft in de week voor de competitiestart traditiegetrouw een seizoengids uit met daarin alle selecties van dat moment. Vijf weken later blijkt dat door zo’n vijftig spelersnamen een streep kan en dat er ruim zestig nieuwe namen kunnen worden bijgeschreven.

Oftewel: gemiddeld genomen zijn er nog zes mutaties per club. FC Groningen zit precies op dat gemiddelde. Tegenover de komst van Joël Asoro, Ahmed El Messaoudi en Nicklas Strunck staat het vertrek van Ritsu Doan, Tom van de Looi en Jannik Pohl. Is FC Groningen met het vertrek van Doan verzwakt, concurrenten als FC Twente, Willem II en Heerenveen wisten zich op het laatste moment nog te versterken.

Vijf weken geleden voorspelden we een topzes met Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, Vitesse en FC Utrecht. En daaronder een dicht aaneengesloten pelotonnetje van twaalf clubs. FC Groningen zat aanvankelijk aan kop van het peloton jagend op de zevende of achtste plaats. Na de verkoop van Doan mist de selectie van Danny Buijs een speler die FC Groningen onderscheidt van de rest. De selectie telt veel jonge spelers met potentie. Spelers die erg goed kunnen worden. Maar dat voorlopig nog niet zijn.