Zo komt het eruit te zien bij café Friescheveen

De omgeving van café Friescheveen, aan de Meerweg tussen Haren en Paterswolde, verandert drastisch door de aanleg van een nieuw natuurgebied door de provincie. Hoe het eruit komt te zien rond het bedrijf, blijkt uit dit nieuwe filmpje van de provincie Groningen.

De provincie zet de boel op de schop rond het ruim 110 jaar oude café. Dat gebeurt om een waterverbinding aan te leggen tussen de Drentsche Aa en het Paterswoldsemeer. Oorspronkelijk zou de zaak worden afgebroken maar dat bleek na fel en langdurig verzet toch niet nodig te zijn.

Brug in Meerweg bij café

De provincie verlegt bij het café de Schipsloot, waarin de huurkano’s en -roeiboten voor de natuurplas Het Friescheveen liggen. De toekomstige waterloop gaat onder dit kanaaltje en de Meerweg door. Vlakbij het café komt een nieuwe brug.

De waterloop is bedoeld om het Paterswoldsemeer, zo’n 500 meter ten noorden van de Meerweg, van vers water te voorzien. De provincie legt rond het water natuurgebieden aan en wil die nog 500 meter verder noordwaarts laten lopen. Er komen geen fiets- of wandelpaden in het gebied. Aan de westkant van het water, tegenover het café, komt volgens de provincie een voor dieren (oa otters) aantrekkelijke oversteek.

Oude Aa was al in ere hersteld

Met het plan zet de provincie de verlenging van de Drentsche Aa voort. Die werd zo’n 14 jaar geleden, onder de autosnelweg A28 en het Noord-Willemskanaal door, naar de polders Lappenvoort en Het Oosterland geleid. Die liggen tussen Paterswolde en het Noord-Willemskanaal. De Oude Aa in die polders was al in de 19e eeuw zo goed als drooggevallen.