Magisch circustheater | Tip van de Programmeur

GRONINGEN Of het nu toneel, dans, cabaret, een jeugdvoorstelling of circus is: als het op z’n allerbest is, dan ervaar je magie.

En dat is precies wat het innemende circustheater van La Faux Populaire met je doet! Het publiek neemt plaats rondom een echte oude circuspiste, waardoor je lekker dicht op de artiesten zit. En in geval van de trapezeacts er bijna onder. De voorstelling speelt in de grote zaal, waar we een sfeervolle en intieme circustent opbouwen.

Deur naar de verbeelding

Er gebeurt van alles: acrobatiek, trapeze, theater, clownerie, muziek, noem maar op. Het zijn stuk voor stuk unieke, creatieve momenten en dat zijn in dit geval geen loze kreten. We leven in een wereld waarin bijna alles groots, snel en meeslepend moet zijn, maar La Faux Populaire bewijst dat het ook anders kan. Het Franse gezelschap zet de deur naar de verbeelding wagenwijd open met een voorstelling die groots is op kleine schaal. Mede ook door de setting waarin Le Cirque Poussière speelt, waan je je in een klein universum, waarin je samen met alle andere bezoekers én de artiesten iets heel bijzonders beleeft.

We halen de voorstelling samen met Theater De Veste (Delft) en De Lawei (Drachten) naar Nederland. Jan Bartels, sinds kort ex-directeur van De Veste, zag de voorstelling afgelopen juni. Na afloop kreeg ik een appje van hem: “Wow ik heb net iets heel bijzonders meegemaakt”. Meegemaakt hè, niet ‘gezien’. Inge Imelman, programmeur van De Lawei, noemde het “de allerleukste familievoorstelling van het jaar”. Kinderen worden meegenomen in de magie, volwassenen kunnen zich stilletjes weer even kind voelen en zich laten meevoeren door de verbazing en ontroering die je overvalt als je een onbekende wereld betreedt. En misschien wel die verwachtingsvolle magie ervaren, zoals vroeger, als de kermis of het circus weer naar het dorp kwam.

La Faux Populaire en Le Cirque Poussiere, zaterdag 26 oktober om 19.30 uur, zondag 27 oktober om 14.30 uur. SPOT/De Oosterpoort, grote zaal.

Henk Kuiper, Theaterprogrammeur SPOT Groningen