Mensen van het Martini Ziekenhuis | Ciska Vreede

GRONINGEN In het Martini Ziekenhuis in Groningen werken bijna 3.000 mensen samen voor de beste zorg. Wie zijn zij en wat doen ze precies? In deze aflevering spreken we coördinerend MRI-laborant Ciska Vreede.

Wat doe je als MRI-laborant zoal?

,,Als laborant ben ik verantwoordelijk voor de uitvoering van MRI-onderzoek. Eerst vraag ik de patiënt om metaalvrije kleding aan te trekken, omdat MRI gebruikmaakt van een sterk magnetisch veld. Ik check of de patiënt een stent, pacemaker, ICD of ander implantaat heeft. In de MRI-ruimte geef ik uitleg over de scanner en het onderzoek. Daarna gaat de patiënt op de onderzoekstafel liggen en plaats ik een spoel bij het te scannen orgaan. Om het gehoor te beschermen tegen het tikkende geluid van de MRI geef ik de patiënt een koptelefoon en oordopjes. Ook krijgt de patiënt een alarmknop in de hand. Soms dien ik via een infuus contrastvloeistof toe om een orgaan beter in beeld te brengen. Als de patiënt in de juiste positie ligt, ga ik naar de naastgelegen bedieningskamer om de MRI-scan te starten. Tijdens het onderzoek sta ik via de intercom voortdurend in contact met de patiënt. Elke MRI-scan plan ik handmatig in aan de hand van de anatomie en pathologiebeelden. Na het MRI-onderzoek worden de beelden beoordeeld door een radioloog en krijgt de patiënt de uitslag via de behandelend arts of huisarts.”

Wat vind je mooi aan je werk in het Martini Ziekenhuis?

,,De veelzijdigheid van mijn functie. Ik werk met mensen, ziektebeelden en techniek en die combinatie spreekt mij erg aan. Bovendien kom ik in aanraking met mensen uit alle lagen van de bevolking en iedereen heeft zijn eigen verhaal. Daardoor is geen dag hetzelfde. Vaak zie ik aan hun lichaamstaal of patiënten angstig zijn voor een MRI-onderzoek. Door goed te luisteren, begrip te tonen en de patiënt gerust te stellen, lukt het meestal om een goede scan te maken. Tijdens het onderzoek blijf ik praten en dat voortdurende contact geeft de patiënt een vertrouwd gevoel. Soms zijn patiënten na afloop zo blij dat het onderzoek gelukt is, dat ze me een dikke knuffel geven. Wat ik ook mooi vind aan mijn vakgebied is de voortdurende ontwikkeling. Er komen steeds nieuwe innovaties waardoor de kwaliteit van de MRI-beelden verder toeneemt. Een goed voorbeeld is de derde scanner die we pas in gebruik hebben genomen. Dankzij dit nieuwe apparaat zijn de beelden nóg gedetailleerder. Daarnaast heeft een extra MRI-scanner natuurlijk een positief effect op de wachtlijsten.”

Welke gebeurtenis is je bijgebleven?

,,Begin dit jaar hebben we met een aantal laboranten een landelijk MRI-symposium georganiseerd in Groningen. Daar konden 140 collega’s uit alle delen van Nederland kennismaken met hoe wij in het Martini invulling geven aan kwaliteit en innovatie. Dat wij continu investeren in scholing van medewerkers en actief deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek. Onze afdeling is voortdurend in ontwikkeling en we leggen de lat hoog. Het feit dat we dat met onze vakgenoten konden delen, maakt me heel trots.”