Zwerver Harm uit Groningen staat op de foto met al zijn bezit: 'Ondergoed draag ik niet'

„Dit is alles wat ik bezit”, zegt Harm bij het uitpakken van zijn tas. „Bijna alle kleding heb ik tweedehands gekregen. En ondergoed draag ik niet, dit wordt ook niet aangeboden.”

Harm is een van de vele daklozen in de stad Groningen. Zijn verhaal staat voor al die daklozen en dat terwijl de winter eraan komt.

Reden voor Siebe Zwerver (what’s in a name), van Stichting Straatwijs, om samen met fotograaf Joram Krol de Tetris Challenge samen met Harm te doen. Zo hopen de begane Stadjers het probleem van ondergoed onder de aandacht te brengen.

Aandacht voor ondergoed

Siebe Zwerver: „Regelmatig zijn er inzamelingsacties voor daklozen om de winter door te komen. Vaak gaat het dan om sjaals, handschoenen, sokken en mutsen. Maar er is ook behoefte aan boxers, onderbroeken en hemden. Daarom zamelen we, net als vorig jaar, ondergoed in om alle daklozen in Groningen te voorzien van die belangrijke kledingstukken.”Fotograaf Krol heeft in zijn leven al heel wat confronterende en schrijnende portretten van Groningse daklozen gemaakt. Toch grijpt deze foto hem naar de strot. „Als fotograaf vergeet ik wel eens in me op te nemen wat ik doe. Ik dacht thuis: ‘wat ligt er nou? Helemaal niks’. Met alles wat Harm heeft, kan ik nog niet eens een fotocamera-tas kopen.”

Unieke foto

Naast de confrontatie met het harde leven, die de rode draad vormt in Joram zijn werk, wil de fotograaf vooral uniek zijn. „We hebben gekeken of ergens in de wereld de Tetris Challenge al was gedaan met een dakloze, dat was niet het geval. Dat was reden voor mij om mee te doen, anders had ik het niet gedaan en daarom is het misschien nog indrukwekkender.”Op Twitter gaat het, volgens Siebe, hard met de foto. En de goede reacties stromen binnen. Dat is iets anders dan viraal, maar daarom ook tussen haakjes. En deze foto verdient aandacht. En misschien, met een beetje aandacht hier en hulp van Grunn, vliegt ‘ie straks de wereld over.En sta er even bij stil. Dit is alles wat Harm heeft.

***

Dit verhaal verscheen eerder vandaag op stadsblog Sikkom.