Iedereen aan tafel in De Duindoorn Selwerd

GRONINGEN Wijkbewoners, studenten en passanten samen aan tafel, dat is het idee achter wijkrestaurant De Duindoorn.

Het etablissement is te vinden op de begane grond van de pas gerenoveerde studentenflat De Dragant aan de Duindoornstraat.

In het restaurant werken wijkbewoners en studenten samen om elke doordeweekse dag, opening in het weekend volgt later, een warme maaltijd te serveren voor een vast bedrag van 6 euro. Het restaurant met plaats voor 50 personen, opent om 12.00 uur voor de lunch. Voor een warme maaltijd is de keuken open tot 19.30 uur. ,,Gezond en voedzaam staan op het menu. Stamppot, snert, Indonesische gerechten en moussaka. Er is geen frituur”, weet Maarten Brandts Buijs van Communicatie Wijkbedrijf Selwerd.

Brandts Buijs rekent na een maandproefdraaien op veel aanloop. De Dragant is gelegen aan Park Selwerd, het Pieterpad en het drukke fietspad naar Zernike. ,,De Duindoorn is zeker niet alleen voor wijkbewoners. Aan de tafels is voor iedereen plek. Om de stroom passanten duidelijk te maken waar we zitten is de entree aangepast. Die is nu beter zichtbaar, en vindbaar.” Verder zijn openingstijden en de routine in de keuken door de twee bedrijfsleiders getest en gestroomlijnd.

De bars van de studentenflat stonden aan de basis van het idee van het wijkrestaurant. Volgens Brandts Buijs besloot Lefier – beu van de beruchte barfeesten - dat het anders moest. Een gemeenschappelijke ruimte moet meer zijn dan alleen een plek voor een studentenfeestje.

Lefier bedacht samen met Wijkbedrijf Selwerd het wijkrestaurant een andere invulling. Het plan kreeg draagvlak bij studenten en wijkbewoners, en is verder op poten gezet door gemeente Groningen, Stichting Doen en de Rabobank.

Animo

,De animo om er wat moois van te maken is groot”, zegt Brandts Buijs. ,,Mensen die terugkeren naar de arbeidsmarkt vinden hier een participatiebaan, er zijn stageplekken, startende ondernemers doen ervaring op. Ook studenten van Stumass (Wonen voor studenten met ASS) zijn aan de slag. De Duindoorn vormt een verbinding tussen de wijk Selwerd en studenten. Met de juiste PR heb ik goede hoop dat het slaagt.”

Wethouder Van der Schaaf opende De Duindoorn samen met drie wijkbewoners. Deze wijkbewoners bedachten de naam van het restaurant voor een prijsvraag. ,,Van der Schaaf had helaas geen tijd aan tafel te gaan. Wethouders zijn druk. Hij heeft toegezegd langs te komen voor een warme hap. Ik verwacht hem binnenkort samen met zijn gezin als gast te mogen ontvangen. Afspraak is afspraak”, aldus Brandts Buijs.