Jeugd FC Groningen geeft goede voorbeeld

GRONINGEN Bij de jongste jeugdteams van FC Groningen staan talentherkenning en talentontwikkeling op de eerste plaats. Bij de teams voor spelers onder 17 en onder 19 ligt de nadruk al wat meer op presteren.

Met die teams wil FC Groningen op een zo hoog mogelijk niveau spelen. Dat gaat ze dit seizoen weer goed af.

FC Groningen onder 19 jaar is een mix van twee sterke lichtingen: de geboortejaren 2001 en 2002. De verwachting voor dit seizoen was dat de ploeg van de trainers en oud-spelers Peter Hoekstra en Melchior Schoenmakers de kampioenspoule met acht ploegen zou moeten kunnen bereiken. Na zeven van de dertien wedstrijden is dat doel al bijna gehaald. Het elftal handhaafde zaterdagmiddag op sportpark Corpus den Hoorn de ongeslagen status tegen NAC Breda dankzij een 2-1 overwinning. Romano Postema, vrijdagavond nog invaller bij het eerste elftal, werkte een 1-0 achterstand weg en Remco Balk zorgde voor de winnende treffer. Erkend doelpuntenmaker Postema speelde vier keer mee bij de onder 19 en heeft alweer zes doelpunten achter zijn naam staan. In de één jaar oudere Giovanni Zwikstra (5 goals) heeft hij een sterke vervanger.

Lastig voor de tegenstander

Voldoet onder 19 met vaak leuk en doelpuntrijk spel royaal aan de verwachtingen - Almere en Heerenveen kregen op Corpus al met respectievelijk 5-0 en 5-1 klop - onder 17 presteert er zelfs ver boven. Zoals eerder beschreven, kunnen de trainers Paul Matthijs en Gibril Sankoh in tegenstelling tot hun collega’s bij onder 19 niet beschikken over gemakkelijk scorende spitsen. Ook ontbreekt het de twee aan vleugelaanvallers. Matthijs en Sankoh bedachten daardoor voor hun ploeg een speelwijze met drie centrale verdedigers, twee centrale middenvelders, twee flankspelers (‘wingbacks’) en drie centrale aanvallers die geregeld uitzwermen naar de vleugels en veel van positie wisselen. De tegenstanders hebben het er maar lastig mee. Zo ook zaterdagmiddag toen het met zeven jeugdinternationals naar Groningen afgereisde PSV onder 17 weinig grip kreeg op de talenten van Matthijs en Sankoh. De ploeg van de PSV-trainers Adil Ramzi en Kevin Moeliker moest in grote delen van de wedstrijd zijn meerdere erkennen in die van groen-wit. PSV nam weliswaar in de eerste helft een 1-0 voorsprong maar was toen al niet beter dan de thuisploeg. Die kwam in de tweede helft door twee goals van Jens Schraven en eentje van Luciano Valente met 3-1 voor, maar slaagde er niet in om de overwinning over de streep te trekken. Een beetje geluk en individuele klasse zorgden ervoor dat het als team afgetroefde PSV toch nog gelijk kwam (3-3).

Laat onder 19 met veel goede aanvallers aantrekkelijk voetbal zien in een dynamisch 4-3-3, onder 17 laat zien dat het dus ook anders kan. Matthijs heeft maar twee echte aanvallers en die begonnen tegen PSV ook nog eens op de bank. Toch speelde ook onder 17 aantrekkelijk aanvallend voetbal. Met lopende mensen aan de zijkanten en veel beweging in de as. Leuk voetbal dat ook in Euroborg zou worden gewaardeerd.