Heerlijk onvoorspelbaar | column Buitenspel

Het leuke van voetbal blijft voor mij het onvoorspelbare. Ik zag afgelopen week zeven wedstrijden. Bij drie ervan was ik aanwezig, de andere vier zag ik op televisie.

Daarnaast zag ik op dinsdag- en woensdagavond nog eens een vracht wedstrijden half of gedeeltelijk live. Bij het gros van al die duels kwam er een uitslag die geen logisch voorvloeisel was van het vertoonde spel. Bij Valencia - Ajax (0-3) bijvoorbeeld of bij FC Groningen - RKC Waalwijk (3-0). Met een beetje pech of geluk voor de een, en wat minder tijdelijke kunde of onkunde bij de ander, hadden die wedstrijden een heel andere uitslag gekregen. En dan doel ik niet op het aantal doelpunten maar op de verdeling van de punten. Van wat ik zag, kreeg alleen FC Groningen onder 15 - ATC ‘65 onder 15 een winnaar waarop niets viel af te dingen. Het was zo’n potje waarbij meer het spel dan de score om aandacht vroeg, want de winnaar stond eigenlijk al van tevoren vast.
Voor wie het weten wil: het werd 7-0.

Blijken veel uitslagen heerlijk onvoorspelbaar, competitie-standen zijn dat veel minder. In de eredivisie staan de twee titelkandidaten Ajax en PSV nu alweer los van de concurrentie en hebben AZ, Vitesse en FC Utrecht hun vertrouwde plek in de top zes ingenomen. Feyenoord blijft in weekenden punten morsen na inspannende Europese duels op donderdag en ziet zijn subtopklassering tijdelijk waargenomen door stadgenoot Sparta. FC Groningen hoort thuis in de middelste zes en staat op de onderste plaats daarvan. De grootste concurrenten voor plaats zeven en acht zijn niet onverwacht Heerenveen, Heracles, Willem II en Twente.

Of blijft Sparta positief verrassen?