Vermoeide Thierry Baudet schittert door afwezigheid op avond Forum voor Democratie in Groningen

Huize Maas in Groningen stond dinsdagavond geheel in het teken van Forum voor Democratie, dat er een ledenborrel organiseerde. Maar eregast Thierry Baudet schitterde door afwezigheid.

Zo’n tweehonderd mensen - leden en introducees, van jong tot oud - wachten tot de Provinciale Statenfractie van Forum het rijkelijk met partijlogo’s beklede podium betreedt. Ondertussen wordt druk gekeuveld over wat komen gaat, maar vooral over wat niet komen gaat.

Dat wordt al snel duidelijk als Bart van der Werf, fractievoorzitter van Forum in de provincie, het woord neemt. Eregast Thierry Baudet moet helaas verstek laten gaan. Het boegbeeld van Forum kampt met een jetlag nadat hij begin deze week terugkwam uit Los Angeles. Zijn rechterhand Theo Hiddema komt wel, evenals Eerste Kamerlid Annabel Nanninga.

Uiteenzetting speerpunten

De borrel is volgens de in Nuis wonende Van der Werf georganiseerd om verbinding te zoeken met de achterban, uit te leggen wat Forum in de provincie wil bereiken en leden de kans te geven vragen te stellen.

Voordat die vragen gesteld kunnen worden, zetten de fractieleden op het podium de speerpunten uiteen. Absolute nummer één is het streven om energietransitie af te schaffen. Daarnaast moeten aardbevingsgedupeerden zo snel mogelijk worden gecompenseerd met geld dat wordt verdiend door het resterende gas te winnen, en moet de bereikbaarheid van Groningen verbeterd worden.

Gevoelig onderwerp

Dat er verschil van mening bestaat over de voortzetting van gaswinning wordt duidelijk bij de eerste vraag van de avond. Een oudere vrouw merkt op dat niet iedereen er gerust op is dat dit de beste oplossing is. Nadat Van der Werf uitlegt dat de aardbevingen niet direct stoppen als de gaswinning stopt en daarom afbouwend kan worden voortgezet, klapt bijna de hele zaal. Behalve de vrouw.

Gaswinning blijkt een gevoelig punt te zijn, evenals de openlijke ruzie tussen Baudet, Hiddema en de inmiddels geroyeerde Henk Otten dat afgelopen zomer was. Otten, opgegroeid in het Drentse Hijken, werd door het partijbestuur verdacht van een poging tot fraude met overheidssubsidies tijdens zijn penningmeesterschap. De Drent beschuldigde Baudet op zijn beurt van smaad.

Charmeoffensief?

Opvallend genoeg wordt daar tijdens de borrel nauwelijks over gesproken. Van der Werf laat weten Otten een prima persoon te vinden, waarmee hij geregeld contact had. De fractievoorzitter zegt de gang van zaken dan ook te betreuren. Invloed op de peilingen, waarin Forum momenteel op een verlies van tien zetels in Tweede Kamer staat ten opzichte van enkele maanden geleden, heeft het conflict niet gehad, zegt hij.

Op de vraag of het borrelconcept een charmeoffensief is om een vervelende zomer te doen vergeten, antwoordt Van der Werf eveneens ontkennend. „Wij hebben een stevige basis om op verder te bouwen. Daarbij zijn peilingen slechts momentopnames. Na de volgende verkiezingen zullen Thierry en Theo niet meer alleen in de Tweede Kamer zitten.”