Hanzehogeschool Groningen krijgt vier ton voor ondersteuning Tanzaniaanse hogescholen

Het Hanze Centre for Development Cooperation van de Hanzehogeschool Groningen heeft 400.000 euro subsidie gekregen uit het Orange Knowledge Programme. Met dit geld worden twee hogescholen in Tanzania geholpen bij de ontwikkeling van onderwijsprogramma’s op het gebied van duurzame energie.

De Hanzehogeschool gaat de komende tweeënhalf jaar praktijkgerichte studieprogramma’s op het gebied van duurzame energie ontwikkelen voor het Arusha Technical College en de Mbeya University of Science and Technology in Tanzania.

In deze periode reizen niet alleen medewerkers van de Hanzehogeschool naar Tanzania af, ook bezoeken docenten van de Tanzaniaanse hogescholen de Hanzehogeschool. De Tanzaniaanse docenten komen voor korte trainingen naar Groningen.

Tanzaniaanse docenten die zijn opgeleid binnen eerdere programma’s op het gebied van energie-onderwijs fungeren als expert in dit nieuwe project.

Mini EnTranCe in Oost-Afrika

De Hanzehogeschool is sinds 2009 actief betrokken bij de ontwikkeling van het hoger onderwijs in Tanzania. De afgelopen vier jaar werkte de hogeschool nauw samen met het Dar es Salaam Institute of Technology.

Dit leidde tot het plan voor een ‘Mini Entrance’ - een energieproeftuin waar onderzoek wordt gedaan naar energietransitie - in Oost-Afrika. Binnenkort gaat de eerste schop in de grond.

De Hanzehogeschool blijft de komende jaren betrokken bij het Dar es Salaam Energy Centre.

Orange Knowledge Programme

De Hanzehogeschool Groningen werkt in het nieuwe Tanzaniaanse project samen met het Energy College en de Universiteit van Twente.

Het vijfjarige Orange Knowledge Programme wordt gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en uitgevoerd door Nuffic.