Statenfractie GroenLinks Groningen bezorgd om privacy bij proef met bodycams: 'Zijn treinen echt zo onveilig?'

De Statenfractie van GroenLinks Groningen heeft schriftelijke vragen gesteld over een proef met bodycams in de treinen van Arriva. GroenLinks maakt zich zorgen over de privacy van de reizigers.

Stewards op de treinen van Arriva in Groningen en Friesland worden tot het einde van het jaar uitgerust met een bodycam. GroenLinks voorziet hierbij een mogelijke schending van grondrechten, met name omtrent de privacy van de reizigers.

‘Zijn treinen echt zo onveilig?’

Statenlid Bas de Boer meent dat er meer discussie moet komen over de inzet van bodycams. ,,De inzet van dergelijke onorthodoxe maatregelen vereist een diepgaande afweging. Wij zijn bang dat hier te makkelijk aan voorbij wordt gegaan”, zegt hij. ,,Zijn treinen echt zo onveilig dat stewards met bodycams uitgerust moeten worden?”

Toegevoegde waarde bodycams

Omdat al camera’s in de treinen hangen, ziet de partij de toegevoegde waarde van de bodycams niet. De Boer: ,,Wij zijn daarom ook benieuwd of er alternatieven zijn overwogen. Een veilig gevoel bij reiziger en personeel is voor ons essentieel, maar wij zien niet hoe de inzet van meer camera’s hierbij helpt.”