Plannen voor wijk met 1500 tot 2000 woningen in oostelijk deel Stadhavens in Groningen

BPD Ontwikkeling, Geveke Bouw en de gemeente Groningen willen hun grondposities bijeen brengen om een wijk met 1500 tot 2000 woningen realiseren in het oostelijk deel van Stadhavens. Ze ondertekenden donderdag een intentieovereenkomst.

Het gaat om het zes hectare grote gebied tussen het Damsterdiep en het Eemskanaal, tussen de straat Balkgat en de jachthaven bij de Praxis. In dit gebied komt plaats voor circa 1500 tot 2000 woningen.

,,We willen dit gebied transformeren tot een aantrekkelijke plek aan het water om te wonen, werken en verblijven”, zegt wethouder stadsontwikkeling Roeland van der Schaaf. ,,Het wordt een wijk voor iedereen, met koop- en sociale huurwoningen en bedrijfsruimte, duurzaam en aardgasvrij gebouwd. Ook besteden we veel aandacht aan groen en de openbare ruimte. ”

Het is de bedoeling om het gebied stapsgewijs te ontwikkelen.

Intentieovereenkomst met VanWonen, VolkerWessels Vastgoed, Lefier en Nijestee

Vorig jaar tekende de gemeente een intentieovereenkomst met gebiedsontwikkelaar VanWonen, VolkerWessels Vastgoed en de woningbouwcorporaties Lefier en Nijestee. Ook deze partijen brengen hun grondposities tussen het Balkgat en de EMG-silo bij elkaar om er woningen te bouwen.

Basis zijn de ontwikkelstrategie ‘Eemskanaalzone, Stad aan het water’ (2018), de omgevingsvisie ‘Next City’ en de gewenste verankering van Meerstad aan Groningen.

Bouw eerste woningen binnen enkele jaren

De ondertekening van de intentieovereenkomst tussen BPD Ontwikkeling, Geveke Bouw en de gemeente Groningen vormt het startschot voor de planologische procedures.

Momenteel wordt gewerkt aan een stedenbouwkundig plan, dat juridisch wordt vastgesteld in een bestemmingsplan of omgevingsplan. Dit legt de gemeente ter inspraak voor aan bewoners en belanghebbenden.

De bouw van de eerste woningen op deze locatie start naar verwachting binnen enkele jaren.