Must do’s deze herfst

Aangeboden door: The Bagstore

Oktober is tot nu toe kouder en natter dan vorig jaar. Het kan dan wel vies nat en grauw zijn, toch heeft de herfst heeft wel een eigen charme en ritme. De blaadjes kleuren, de paddenstoelen rijzen de grond uit en er gebeurt nog veel meer in de natuur. Tijd om de dingen die je gedaan moet hebben deze herfst eens onder de loep te nemen.

Oogsttijd op de Waddeneilanden

Wist je dat de herfst de oogsttijd en daarom dé tijd is om te genieten op Vlieland? De paddenstoelen schieten uit de grond in het bos en in de duinen. Maar er zijn ook heel veel struiken die in deze periode vruchten geven. Denk maar aan bramen, lijsterbessen, vogelkersen, kamperfoeliebessen of de cranberries. Als je de fietspaden op Vlieland volgt, kom je zelfs wilde fruitbomen tegen met heerlijke appels of peren. Ga je al watertanden? Pak maar vast je rugzak dames! Tijd voor oogsten en misschien wel het ontdekken van nieuwe recepten. 

Ook op Ameland groeien de bessen in deze tijd van het jaar goed. Daarnaast is het er nu de periode van rust. Stille avonden en volle luchten maken dat je na een paar dagen weer ontspannen thuis komt. Of liever het levendigere Terschelling? Huisjes zijn er nu genoeg te huur en of je nu met een elektrische fiets of zelf trappend de paden op gaat, er is genoeg te zien. Langs de stranden waaien je zorgen zo weg en komt er ruimte voor nieuwe plannen. 

En mocht je op 31 oktober op het eiland zijn, mag je de Berenloop natuurlijk niet overslaan. Het hele eiland staat dan in het teken van deze (halve) marathon. Met de directe bootverbindingen tussen de eilanden onderling, kun je het beste van alles meemaken en op een leuke manier de Waddeneilanden en het Waddengebied ontdekken. 

Foto’s van het Lauwersmeer

Het Lauwersmeer is natuurlijk altijd prachtig maar deze herfst heeft de boswachter wel heel veel leuke plannen op stapel staan. Rugzak om dus en op pad. Vergeet niet je verrekijker in te pakken en je fototoestel op te laen. Ga je voor paddenstoelen zoeken, de laatste nieuwtjes van de boswachter over de vogels van het seizoen of ga je het heelal en sterren bekijken in het mobiele planetarium bij Activiteitencentrum Lauwersnest? 

Stoere mannen

Ook voor de stoere mannen is er in de herfst genoeg te doen. Ben je gek op wind en zee? Denk dan eens aan kajakken. Overwin de golven en surf vervolgens met de golven mee weer richting strand. Wint jouw spierkracht de strijd van de kracht van de Noordzee? Ook raften is in de herfst extra leuk. Dompel je onder in de instructies over golven en surfen en leer hoe je na je avontuur weer veilig aan het strand kunt komen. Boek je een hotel in de buurt, dan kun je met vrienden bij een borrel nog stoere verhalen vertellen over de dag. Tijd dus voor inpakken. Pak je rugzak heren en ga er met vrienden op uit! 

Liever naar de zon? 

In Zuid-Spanje is het in de herfst nog lekker warm. Een mooie stad om te bezoeken is Sevilla. Het centrum lijkt uit een Middeleeuws sprookje weggelopen te zijn. De Marokkaanse-invloeden in de architectuur zijn er ook zeker prachtig. En niet te vergeten is het de geboortestad van de tapas.

Doordat het charmante Nice in het zuiden van Frankrijk aan de Mediterrane kust ligt, is het er vaak heerlijk weer in de herfst. Wie wil er nu niet door de kronkelende straatje van het kleurrijke Nice wandelen. Omdat Nice ook nog eens aan het strand ligt, krijg je bijna weer een zomer idee.  Misschien tijd voor een ijsje?

Net als Athene en Rome is ook de Marokkaanse hoofdstad Marrakesh in de zomer echt niet leuk qua hitte. In de herfst daarentegen is het weer er perfect. Bezoek er de tuinen van Yves Saint Laurent, het drukke en chaotische centrum of kies voor kameel rijden door de woestijn?