FC Groningen ontvangt sterk Sparta

GRONINGEN FC Groningen speelt zondag pas voor de eerste keer dit seizoen een thuiswedstrijd op het vertrouwde tijdstip van half drie.

De ploeg van trainer Danny Buijs stuit op het gepromoveerde Sparta Rotterdam dat uitstekend aan de competitie is begonnen.

FC Groningen en Sparta troffen elkaar al in de laatste week van de seizoenvoorbereiding tijdens een besloten oefenduel op Het Kasteel. De Rotterdammers wonnen de generale repetitie met 4-2 na twee keer op achterstand te zijn gekomen. Ritsu Doan en Kaj Sierhuis scoorden voor FC Groningen. Met name in de tweede helft kwam de ploeg van Buijs er niet meer aan te pas tegen de tweede club van Rotterdam. Een week later beleefden beide clubs een goede competitiestart. Sparta hield in De Kuip stadgenoot Feyenoord op 2-2, terwijl FC Groningen in Emmen met 1-0 won van de plaatselijke FC. Waar FC Groningen geen positief vervolg kon geven aan de goede competitiestart daar bleef Sparta boven de bescheiden verwachtingen presteren. De ploeg van trainer Henk Fraser mikte bij de start van het seizoen op rechtstreekse handhaving, maar vindt zich op een kwart van de competitie terug op de vijfde plaats. Nota bene een paar plaatsen boven topclub Feyenoord en zeven plaatsen boven FC Groningen.

Basisplaats

Kenmerkend voor de goede competitiestart is dat Fraser nog maar aan veertien spelers een basisplaats heeft gegund. Maar liefst acht spelers stonden bij alle negen wedstrijden aan de aftrap. Het elftal dat nu zo goed presteert is in grote lijnen hetzelfde als waarmee Sparta promotie afdwong. De enige nieuwelingen in de ploeg zijn de van stadgenoot Excelsior overgenomen centrumverdediger Jurgen Mattheij en de bij TOP Oss weggekaapte Bryan Smeets. De kale middenvelder verwierf enkele jaren geleden als speler van De Graafschap bekendheid door op de slotdag van de competitie met een goal Ajax van een zeker gewaand kampioenschap af te houden. Smeets en Mattheij misten dit seizoen nog geen minuut en blijken prima aanwinsten.

De keeper van Sparta is een van de minst bekende van de eredivisie. Tim Coremans is al 28 jaar maar speelde voor zijn komst naar Sparta slechts één eredivisiewedstrijd. Twee jaar geleden debuteerde hij als reservedoelman van ADO in een uitwedstrijd tegen PSV. Coremans is aan een uitstekend seizoen bezig en houdt de 19-voudig Israelisch international Ariel Harush op de bank. Die schat zijn situatie als uitzichtloos in en heeft bij manager technische zaken Henk van Stee al aangedrongen op een winterse transfer.

Genoemde Mattheij (26) vormt samen met Bart Vriends (28) het centrale verdedigingsduo bij Sparta. Zij worden in de laatste linie geflankeerd door de jonge backs Dirk Abels (22) en Lassane Faye (21). Op het middenveld voeren genoemde Smeets (26) en routinier Adil Auassar (33) de regie. Beiden controleurs zijn sterk in de opbouw.

Drie van de vier aanvallers beschikken over een individuele actie: de behendige vleugelspelers Abdou Harroui (21) en Mohamed Rayhi (25) en schaduwspits Halil Dervisoglu (19), die al voor een kleine 3 miljoen euro aan Brentford is verkocht maar in elk geval tot aan de winterstop voor Sparta blijft spelen. Eerste spits is Ragnar Ache (21). De jonge Duitser met Afrikaanse roots is kopsterk en snel. Fraser heeft de luxe dat hij bijna alle posities dubbel bezet heeft. Zo heeft hij voor het middenveld de van PSV gehuurde Belg Dante Rigo (20) en de zelf opgeleide broertjes Laros (22) en Deroy (20) Duarte achter de hand.

Jaloezie

Menig eredivisietrainer zal met jaloezie kijken naar wat Fraser aan aanvalsalternatieven heeft: de talentvolle, van PSV gehuurde Joël Piroe (20) en Lars Veldwijk (28). De oud-speler van onder meer FC Groningen wacht nog steeds op zijn eerste basisplaats, maar kwam al acht keer als invaller binnen de lijnen. Vanuit die rol scoorde hij drie keer. Fraser lijkt tot chagrijn van de spits in hem vooral een geschikte pinchhitter te zien. De coach zal vast speculeren op revanchegevoelens bij Veldwijk die spijt heeft van zijn mislukte Groningse avontuur. In enkele interviews vertelde hij dat hij zich door Ron Jans en Ernest Faber had laten overhalen om naar het Noorden te komen, maar dat hij daar nooit aan had moeten beginnen.