Heftige protesten in Barcelona: Harens Lyceum moet eerder naar huis

In Barcelona wordt al dagen gedemonstreerd op straat. Het gaat er zo heftig aan toe dat het Harens Lyceum besloten heeft om een uitwisselingsreis van klas 4 vervroegd af te breken.

Veel lopen de circa zestig havo- en vwo-leerlingen uit Haren niet mis; ze hebben hun hele programma in en rond Barcelona kunnen voltooien, zegt rector Albert Noord van het Harens Lyceum. „Maar in overleg met de buschauffeur is besloten om vrijdagavond al naar huis te reizen, in plaats van zaterdag.”

Onrust na celstraf voor Catalaanse leiders

De hele week is het al onrustig in de straten van Barcelona. Negen Catalaanse politici kregen maandag celstraffen opgelegd door het Spaanse hooggerechtshof, vanwege hun betrokkenheid bij het referendum over een onafhankelijk Catalonië in 2017.

De Catalaanse bevolking is woedend over het vonnis en ging massaal de straat op om te protesteren, waardoor wegen en gebouwen geblokkeerd raakten. Ook vrijdag is de stad door een algemene staking volkomen ontregeld. Het Harens Lyceum hoopt de chaos te kunnen omzeilen door ‘s avonds de stad te verlaten, als het wat rustiger is.

‘Overdag de stad uit? Niet haalbaar’

„Overdag rijden is nu helemaal niet haalbaar, schat de chauffeur in”, zegt Noord. „Daar zou hij zó lang over doen, dat hij niet uitkomt met z’n verplichte rij- en rusttijden. Dus vertrekken de leerlingen ‘s nachts. Alles bij elkaar vinden we dit zo een mooie oplossing.”

Het gaat er bij de demonstraties heftig aan toe: de Spaanse oproerpolitie drukt de protesten met harde hand de kop in. De Nederlandse ambassade raadt toeristen aan om zich verre van de demonstraties te houden.

Met lokale bevolking in gesprek

De Harense leerlingen zijn niet in de buurt van de ongeregeldheden geweest, maar hebben er ongetwijfeld wél over gesproken, zegt Noord: „Omdat dit een uitwisseling is, verblijven de leerlingen bij Spaanse leeftijdsgenoten in huis. Zo krijgen ze veel van de lokale bevolking mee, ook van hun perspectief op wat er nu gaande is.”