Hierom rijdt er (nog even) geen trein tussen Groningen en Zuidhorn

Vanaf geen enkele weg is zo duidelijk te zien waarom er sinds woensdag geen trein rijdt tussen Groningen en Zuidhorn: de vervanging van de spoorbrug over het afwateringskanaal de Zuidwending.

Aannemer BAM heeft voor de klus een weg moeten aanleggen en een grote bouwplaats opgetrokken in het ‘niemandsland’ tussen Den Horn en Vierverlaten. Een zitje aan het water bij het Poffertpad geeft van afstand een indruk van de omvang van de werkzaamheden, waarbij de bouwers kranen, heistellingen en een eigen werkbrug inzetten.

Alles nieuw

Prorail laat de spoorbrug verbreden als onderdeel van de spoorverdubbeling tussen Hoogkerk en Zuidhorn. Ook de landhoofden worden vervangen. Of en hoe vaak de brug is vernieuwd sinds de opening van de spoorbaan heeft de spoorbeheerder niet meteen paraat. Vermoedelijk is de oorspronkelijke brug al lang vervangen. ,,Dit soort kunstwerken is in principe voor hooguit 100 jaar gebouwd.’’

Stations in Den Horn en Vierverlaten

Het spoor was bij de aanleg in de jaren 60 van de 19e eeuw onderdeel van Staatslijn B: Harlingen - NIeuweschans. Het eerste deel (Harlingen - Leeuwarden) ging in 1863 open, Leeuwarden- Groningen volgde in 1866. Vierverlaten kreeg meteen een station, dat in gebruik bleef tot 1951. De trein stopte tussen 1885 en 1938 ook in Den Horn.

Alles voor een extra sneltrein

Voor de komst van een extra sneltrein wordt het spoor verdubbeld, gaat de maximum snelheid van de trein op sommige trajecten omhoog en wordt de spoorbaan aangepakt. Er ontstaat de komende week onder meer hinder voor weggebruikers en treinreizigers door werkzaamheden bij de spoorbrug over het Hoendiep in Hoogkerk en bij de viaducten en het station in Zuidhorn.

Prorail laat de werkzaamheden die overlast geven zoveel mogelijk in vakantietijd uitvoeren, maar dat lukt deze keer niet helemaal: de herfstvakantie is te kort om alles te doen. Daarom rijden er sinds woensdag al geen treinen. Er rijden -ook de komende week nog- bussen van Groningen naar Zuidhorn en Leeuwarden (rechtstreekse snelbussen).