Rock Karikaturen: Illustrator Dimitri Jansma uit Groningen eert zijn muzikale helden

Als kleine jongen mocht illustrator Dimitri Jansma (40) niet luisteren naar de muziek van Kiss, want dat was muziek van de duivel. Jansma’s tekeningen van de band liggen nu thuis bij Kiss-bassist Gene Simmons.

Dimitri Jansma toont zijn boek Rock Karikaturen

Illustrator en grafisch vormgever Dimitri Jansma (40) uit Groningen heeft in zijn recent verschenen boek Rock Karikaturen zijn passies tekenen en muziek verenigd. ,,Een karikatuur is een spotpent. Je zet mensen er eigenlijk een beetje mee voor lul.” Maar dat is Jansma’s bedoeling in dit geval juist niet. ,, Deze tekeningen zijn een eerbetoon aan mijn muzikale helden.”

Van Muddy Waters tot Dave Grohl

De getekende muzikanten zijn letterlijk en figuurlijk een kleurrijk gezelschap. Kiss, Guns ‘n’ Roses, Muddy Waters, Alice Cooper, Run DMC, Dave Grohl, maar ook minder bekende muzikanten als Deep Valley, Charley Hicks, Chris Stapleton of Rival Sons tot en met de Groningers Erwin Java en Dope DOD.

Dave Grohl getekend door Dimitri Jansma

,,Soms zie ik een foto zoals van Frank Zappa met een schele kat, of ik zie een documentaire over hiphop in New York. Dan teken ik de jongens van Run DMC. De een keer is het blues, de andere keer metal of hiphop. Het is maar net wat me inspireert. Het gaat heel natuurlijk. Ik probeer er altijd wat grapjes in te stoppen zodat fans het herkennen.”

Een karikatuur vertelt een verhaal

Een karikatuur is niet zomaar een tekeningetje van een opmerkelijk hoofd, vindt Jansma. ,,Bij een goede karikatuur zie je in één oogopslag wie het is. Veel mensen denken: ‘Je overdrijft de neus en de oren’, maar dat is het niet. Je moet in de tekening het voorkomen van de persoon vangen. Alleen een kop is niet genoeg. Teken je Harrison Ford, dan hang je een zweep om zijn middel. Dan wordt het Indiana Jones en heb je een verhaal.”

De uitgave is een persoonlijk document geworden. Naast de tekeningen omschrijft hij waarom hij van muzikanten een karikatuur heeft gemaakt. In het Nederlands en in het Engels. ,,Bij het samenstellen van het boek kwamen al die anekdotes weer naar boven. Ik dacht: Dat zet ik erbij. Als je begint te lezen, krijg je echt een kijkje in mijn hoofd.”

Run DMC getekend door Dimitri Jansma

En om het helemaal eigen te maken heeft Jansma een Spotify-playlist samengesteld met zijn twee favoriete nummers van de getekende muzikanten. Tenslotte geeft hij in het boek uitleg over zijn werkwijze van schets tot het uiteindelijke resultaat. ,,Soms is de schets beter.”

Jansma ontdekte dat zijn streng gelovige ouders best een grote rol hebben gespeeld in zijn ontwikkeling. ,,Ik wilde striptekenaar worden. Mijn moeder zei: ‘Doe dat maar niet. Je verdient er geen droog brood mee. Word maar reclametekenaar’.”

Gene Simmons (Kiss) heeft het werk in huis

Jansma voltooide het Grafisch Lyceum in Zwolle. Hij werkte daarna bij verschillende reclamebureau’s in het Noorden en begon zes jaar terug met zijn vriendin Kirsten Benjamins Studio Paraat in Groningen. Het striptekenen heeft Jansma trouwens niet helemaal losgelaten. Vorig jaar won hij de Stripbattle van de Stripglossy en in dat blad publiceert hij een strip.

Angus Young van AC/DC getekend door Dimitri Jansma

Jansma - die zowel op papier als digitaal tekent - eindigt zijn werkdag vaak met het maken van een karikatuur van een muzikant om zijn hoofd wat leeg te maken. Die tekeningen verschenen op social media. ,,Maar daar verdwijnen ze na verloop van tijd weer. Ik had hier een harde schijf vol met karikaturen. Als die kapot gaat, heb ik niks meer.” Dus heeft Jansma twee jaar besteed aan de samenstelling van zijn boek met hardcover. ,,Het is toch een soort koffietafelboek. Een hardcover heeft meer cachet.”

Soms reageren artiesten op zijn werk. Scott Holiday van Rival Sons heeft van de tekening plectrums gemaakt. ,,Hij nam persoonlijk contact met me op.” Bassist Gene Simmons van Kiss liet zich een prent en een boek toesturen. ,,Thuis mocht ik niet naar Kiss luisteren omdat Kiss het volgens mijn ouders knights in satan’s service betekende.” Overigens betaalde Simmons er niets voor. ,,Dat doet hij nooit. Hij kreeg de proefdruk."

Rock Karikaturen

Omslag van het boek
Rock karikaturen van Dimitri Jansma (118 pagina’s) kost 35 euro en is verkrijgbaar via @dmtrillustratie (Facebook) of @dmtrdotnl (Instagram) of of dimitri@studioparaat.nl