Nee, Groningen houdt de straatlantaarns niet expres uit (maar heeft wel veel last van kapotte kabels)

Nu de dagen korter worden, begint het weer op te vallen: er staan wel erg vaak straatlantaarns uit in Groningen. Dat heeft niets met energiebesparing te maken, hoewel dat wel vaak gedacht wordt.

In het centrum: de Zuiderkerkstraat, de Sluiskade, Heresingel en omgeving. De Oosterhamriklaan en het fietspad door het plantsoen in Oosterpark. De Emingaheerd in Beijum, de Bordewijklaan in De Wijert en in Haren de Gorterlaan. Zomaar een kleine greep uit de Groningse straten waar het de afgelopen weken ‘s avonds wel érg donker was: hele rijen straatlantaarns stonden er uit.

Stadjers ergeren zich eraan, maar kijken er niet echt van op, blijkt uit een inventarisatie op Facebook. „Dat is al jaren zo, door de hele stad”, reageert Mingus Sahetapy. Ook Thea Beekman ziet het ieder jaar weer. „De ene keer het eerste gedeelte van de Oosterhamriklaan, na een paar maanden het andere gedeelte.” Wat ze vooral vervelend vindt: „Ze doen de lichten uit bij de zebra.”

‘Dat is toch om stroom te sparen?’

Opvallend genoeg denken meer Groningers dat de straatlantaarns bewust uitgeschakeld worden. „Dit doen ze waarschijnlijk om zuiniger om te gaan energie”, zegt Demelza Siekmans. „Dat is toch om stroom te besparen?”, denkt ook Vanessa McCree Roumou.

„Absoluut niet”, reageert gemeentewoordvoerder Harry Annen. „We zijn op allerlei manieren met duurzaamheid en energiebesparing bezig, maar daarvoor zetten we écht geen straatlantaarns uit. Veiligheid gaat voor.”

Kabels sneuvelen bij werkzaamheden

Hoe kan het dan dat veel van de circa 38.000 Groningse straatlantaarns de laatste tijd haperen? „Dat heeft met de werkzaamheden in de stad te maken”, zegt Annen. Zelf is de gemeente Groningen op verschillende plekken met de weg bezig, en tegelijkertijd vernieuwt Enexis Netbeheer veel kabels en leidingen. „Daarbij gaat wel eens een kabel stuk.”

Overigens komen er bij de gemeente niet beduidend meer meldingen van kapotte lantaarns binnen dan andere jaren. Melden is wél van belang, benadrukt Annen. „Als wij weten dat de verlichting het ergens niet doet, kunnen we dat doorgeven aan het onderhoudsbedrijf.”

Zuinige én slimme lantaarns

Eind dit jaar begint de gemeente met het plaatsen van 9500 nieuwe, zuinigere én ‘slimme’ straatlantaarns: bij defect stuurt de lamp zelf een seintje naar Stadsbeheer. „Eerst vervangen we de lampen rond bedrijventerreinen en langs doorgaande routes die veel gebruikt worden, zoals de Peizerweg”, legt Annen uit.

Daarna komen de minder drukke gebieden aan de beurt. Naar schatting zal het een jaar of anderhalf duren tot alle nieuwe lantaarns geplaatst zijn.