Magneetvisser haalt honderden punaises uit het Paterswoldsemeer

Honderden punaises haalde magneetvisser Jan Duurt Dijkman uit Zuidlaren zondagochtend uit het het Paterswoldsemeer. Vooral bij het trappetje naast de zwemplek nabij Strandpaviljoen Paterswoldsemeer had hij beet.

Maar ook op andere plekken vist Dijkman magneten vol punaises naar boven. ,,Verderop bij het stukje grasland dat het water ingaat, liggen ze ook. En bij de loopbrug liggen ze ook.” De Zuidlaarder vermoedt dat de punaises al een tijdje in het water liggen. Maar zeker nog geen twee jaar. “Dan zijn ze waarschijnlijk wat fletser van kleur en roestiger.”

In 2017 ook al punaises

Twee jaar geleden wordt driemaal een enorme hoeveelheid punaises uit het meer gevist. Er wordt zelfs aangifte gedaan omdat zwemmers gevaar lopen, meerdere badgasten halen namelijk hun voeten open aan de punaises. Afgaande de beelden uit 2017 komen de punaises uit dezelfde verzameling. Dat zou betekenen dat dezelfde dader weer actief is.

Dat denkt Dijkman ook: ,,Als ze van dezelfde lichting zijn, dan hadden ze waarschijnlijk dieper in de bodem gelegen. Deze lagen aan het oppervlakte.” Dat wijst er, volgens Dijkman op, dat ze nog niet heel lang in het water liggen.

En hij kan het weten, die magneetvist regelmatig opzienbarende dingen naar boven uit Groningse en Drentse wateren. Ook met zijn metaaldetector vindt hij bijzondere voorwerpen, zoals in augustus nog, in Zuidlaren, een flesje dat volgens het Russische opschrift kaliumcyanide zou bevatten.

Vaker vissen

De punaises heeft de magneetvisser ingeleverd bij het Paviljoen. ,,Daar kreeg ik als dank een bak koffie, en ze wisten al dat er punaises lagen”, vertelt Jan Duurt. Daarom keert de magneetvisser de komende periode vaker terug naar het Paterswoldsemeer. ,,Ik wil er zoveel mogelijk uithalen voordat het weer warmer wordt en mensen massaal gaan zwemmen.”