Harde kern FC Groningen is koest: 'hoolies'-project stopt na vijftien jaar

Ooit was het bij elke thuiswedstrijd matten rond het Oosterpark-stadion, tegenwoordig houdt de harde supporterskern van de FC Groningen het bij verbaal geweld. Na vijftien jaar komt er een eind aan het Supportersproject.

De gemeente Groningen stopt met de financiering. Tot nog toe ging er jaarlijks 75.000 euro naar het project, maar dat houdt volgend jaar op. Voornaamste reden zijn de miljoenenbezuinigingen waartoe Groningen zich gedwongen zit om de gemeentelijke begroting voor 2020 sluitend te krijgen. Maar het project heeft ook zijn werk gedaan.

Oud-hooligans spreken relschoppers aan

Het was toenmalig Stadspartij-raadslid Geert Spieker, die al in 2001 bedacht dat oud-hooligans zoals hijzelf waarschijnlijk meer gezag zouden hebben bij de nieuwe generatie relschoppers dan de politie of welzijnswerkers. Hij begon een proef die zo aansloeg dat burgemeester Jacques Wallage twee jaar later vanaf de strafschopstip in het Oosterpark-stadion de aftrap gaf van het Supportersproject.

Binnen twee jaar kon de gemeente rapporteren dat de politie-inzet rond wedstrijden van de FC met 35 procent was gedaald. Spieker en een hele reeks oud-hooligans in zijn kielzog spraken relschoppers aan bij wangedrag op de tribunes of rond het stadion. Dat bleek een probaat middel om de angel eruit te halen bij dreigende incidenten.

Bij goed gedrag halvering stadionverbod

Wat ook hielp: ‘hoolies’ met een stadionverbod konden hun straf halveren als ze zich iedere thuiswedstrijd melden in de binnenstad om de verrichtingen van FC bij een biertje in het café te volgen op tv. In plaats van rellend de straat op te gaan. Binnen een jaar kwamen 25 supporters zo van hun stadionverbod af.

De verhuizing naar de Euroborg gaf die trend in 2006 nog een extra impuls. In en rond het nieuwe stadion, overzichtelijk en gebouwd volgens de nieuwste inzichten over veiligheid en het voorkomen van supportersgeweld, komt het tegenwoordig nog maar hoogst zelden tot ernstige incidenten, stelt ook FC-woordvoerder Richard van Elsacker vast.

FC zoekt ‘modernere’ omgang met fans

Andere tijden vragen een andere omgang met de supporters, zegt Van Elsacker. ,,Wij zijn in gesprek over een modernere manier van omgaan met de supportersgroeperingen rond de club, van de officiële supportersvereniging tot de vroegere Groningen Fanatics. Daarvoor kijken we ook in het buitenland. We zijn al in België en bij Sankt Pauli in Hamburg geweest om te kijken hoe ze het daar doen. Het is nog te vroeg om te zeggen wat daar uitrolt. De inzet is dat iedere supporter zich in het stadion veilig en welkom voelt.’’