FC Groningen lastig voor elke tegenstander

GRONINGEN Aantrekkelijk is het voetbal van FC Groningen meestal niet, maar dat van de tegenstander vaak evenmin. Zelfs de beste clubs, Ajax en AZ, lukte het niet om gemakkelijk te scoren tegen de goed georganiseerde ploeg van trainer Danny Buijs.

Bij zowel FC Groningen als Heerenveen liggen ergens in een la ambitieuze uitbreidingsplannen voor hun stadions. Onder steeds dikker wordende lagen stof. Aan het begin van dit decennium dachten beide clubs nog dat de capaciteit van hun stadion ontoereikend zou zijn om aan de grote vraag naar kaarten te voldoen. Maar zowel groen-wit als blauw-wit voetballen nu al flink wat jaren niet meer in bomvolle stadions. Ze doen dan ook al jaren niet meer mee in de strijd om de bovenste zes plaatsen. De zevende plaats is het hoogst haalbare voor zowel Friezen als Groningers en zelfs die klassering zit er al een tijdje niet meer in. FC Groningen werd voor het laatste zevende in 2016, Heerenveen in 2015. De Friezen eindigde de laatste vier seizoenen op de plaatsen twaalf, negen, acht en elf. FC Groningen dus op zeven - en op acht, twaalf en acht.

Oude tijden

Heerenveen hoopt dit seizoen met Johnny Jansen als hoofdtrainer oude tijden te doen herleven. De vriendelijke oud-speler maakt al jaren deel uit van de technische staf maar nu voor het eerst als eerste man. Jansen heeft de glorierijke tijden onder voorzitter Riemer van der Velde en hoofdtrainer Foppe de Haan nog meegemaakt. Tijden waarin Heerenveen succesvol was met veredeld countervoetbal. Voetbal dat - mits goed uitgevoerd - heel aantrekkelijk is om te zien.

In uitwedstrijden lukt het Heerenveen geregeld om het flitsende spel van toen in herinnering te roepen, met als hoogtepunt de laatste uitwedstrijd in Den Haag tegen AZ. De huidige nummer 2 van de eredivisie werd toen weggecounterd door de Friezen met hoofdrollen voor de vleugelflitsers Mitchell van Bergen en Chidera Ejuke. Dat had een knappe 4-2 zege tot gevolg. Mede dankzij dit toch wel opzienbarende resultaat was het Abe Lenstra Stadion (capaciteit 26.100 plaatsen) zondag voor het eerst sinds tijden weer eens goed gevuld. Ruim 22.000 toeschouwers waren er, vierduizend meer dan in de tot dusver bestbezochte thuiswedstrijd tegen Feyenoord en zo’n zesduizend meer dan normaal. De ruim 22.000 kregen een teleurstellende wedstrijd te zien. Heerenveen kwam slechts tot vier schoten of kopballen op doel en FC Groningen tot drie, beide strafschoppen daarbij nog inbegrepen. Het gelijkspel gaf de verhoudingen goed weer.

Machteloos

Beide ploegen waren - weer eens - machteloos in hun pogingen om het eigen publiek te behagen. Van Bergen en Ejuke hadden bij de thuisclub weinig te vertellen tegen Django Warmerdam en Deyovaisio Zeefuik, terwijl spits Jens Odgaard op een paar momenten na onzichtbaar bleef tegen Mike te Wierik en Ko Itakura.

Aan Groningse kant hadden Charlison Benschop en Kaj Sierhuis weinig in te brengen tegen Ibrahim Dresevic en Sven Botman. Aanvoer van Zeefuik en Warmerdam was er niet, want beide backs hadden als primaire taak Ejuke en Van Bergen niet uit het oog te verliezen. ‘Rechtsbuiten’ Ajdin Hrustic speelde vooral breed en terug en haalde het tempo weer eens uit de wedstrijd. Mo El Hankouri was zonder uit te blinken nog de beste aanvaller aan Groningse kant, al waren zijn dribbels meer dreigend dan gevaarlijk. El Hankouri was door de trainers achter de spitsen opgesteld en was tenminste geregeld aanspeelbaar.

Met Joël Asoro na de rust voor Hrustic stonden er bij FC Groningen in de tweede helft zelfs vier echte aanvallers binnen de lijnen, maar dat had weinig invloed op de stootkracht van het elftal. Of FC Groningen nu met één of met vier aanvallers speelt, blijkt dus bitter weinig uit te maken. Zolang de opbouw van achteren uit traag en onzuiver blijft en de linies niet in elkaar overvloeien blijft het aanvalsspel van onvoldoende niveau om tegenstanders in verwarring te brengen en toeschouwers in vervoering. Aan goede wil ontbreekt het niet, maar wel aan topkwaliteit om goed georganiseerde verdedigingen uit elkaar te spelen. Wie de eredivisie in zijn geheel volgt, ziet dat FC Groningen niet als enige met dit probleem kampt. Eigenlijk spelen alleen Ajax en AZ met regelmaat goed én aantrekkelijk. De rest heel af en toe.