FC Groningen ontvangt sterk gestart Willem II

GRONINGEN Groningen FC Groningen speelt vanavond in Friesland voor de beker tegen derdedivisionist Harkemase Boys en ontvangt zondag op het populaire aanvangstijdstip van half drie Willem II. De Tilburgse Tricolores staan op de zesde plaats.

Willem II, drievoudig landskampioen (in 1916, 1952 en 1955) en tweevoudig bekerwinnaar (1944, 1963), beleefde zijn laatste grote successen aan het begin van deze eeuw toen de club mocht deelnemen aan de Champions League. Nederland leverde toen nog twee clubs direct aan de groepsfase. Willem II mocht deelnemen omdat de club onder trainer Co Adriaanse knap tweede was geworden.

Spitsen

Zoals veel clubs die krampachtig proberen vast te houden aan extreem succesvolle tijden raakte Willem II in ernstige financiële problemen, met een sportieve neergang als haast onvermijdelijk gevolg. De club degradeerde zowel in 2012 als in 2014. Sinds 2016 is het technisch beleid in handen van oud-speler en oud-international Joris Mathijsen. De voormalige verdediger blijkt een zeer gelukkige hand te hebben in het aantrekken van spitsen. De Spanjaard Fran Sol bleek een schot in de roos en hetzelfde kan worden beweerd van zijn tijdelijke opvolger Alexander Isak. De jonge Zweedse huurling van Borussia Dortmund bleek nog beter dan Sol en speelt na een zeer productief halfjaar nu in de Spaanse Primera Division voor het verrassend goed presterende Real Sociedad. Matthijsen haalde geen vervanger van buitenaf, maar schonk het vertrouwen aan de Griek Vangelis Pavlidis (20) die al van VfL Bochum werd gehuurd en in de zomer definitief is overgenomen. Pavlidis heeft na elf speelronden zes keer gescoord. Matthijsen trok de vorig jaar bij FC Groningen nog succesvolle invalkracht Paul Gladon aan als stand-in. Gladon wacht nog op zijn eerste competitiegoal in Tilburgse dienst.

Willem II speelt onder zijn ervaren trainer Adrie Koster 4-3-3 met snelle buitenspelers: de van Mathijsens oude club HSV overgenomen Mats Köhlert (21) op links en de bij Jong Ajax gestrande Che Nunnely (20) op rechts. Achter Pavlidis speelt een andere jonge Griek, de behendige Marios Vrousai (21). Willem II heeft vaak moeite met scoren, wat ook blijkt uit het doelsaldo: 14-15. Dat van FC Groningen is 13-13. Het belooft zondagmiddag dan ook geen al te doelpuntrijke wedstrijd te worden.