KNVB pro BeNeLiga | column Buitenspel

GRONINGEN De KNVB maakte vorige week bekend in principe voorstander te zijn van een BeNeLiga, een samenvoeging van de eredivisie en de Belgische hoogste klasse.

De voetbalbond denkt dat een grensoverschrijdende competitie kan helpen om de kloof met de grootste vijf Europese competities te verkleinen. ‘België en Nederland hebben momenteel twee competities die tot de middenmoot van Europa behoren, maar kunnen gezamenlijk de zesde competitie van Europa worden. De ambitie om aan te sluiten bij de top vijf is ook ingegeven door de veranderingen die momenteel op Europees niveau worden besproken, met het risico dat het speelveld verwatert tot een mix van grote en kleine competities waarin de middenmoot verdwijnt’, aldus de bond. Volgens de KNVB leert een eerste onderzoek dat de BeNeLiga ‘potentieel significant waardeverhogend’ is.

In fase twee van het haalbaarheidsonderzoek wordt gefocust op het competitieformaat van de BeNeLiga, de effecten ervan op de verschillende competities en op een impactanalyse per club. Gedacht wordt aan een BeNeLiga van achttien clubs. Tien uit Nederland en acht uit België. De hoogste Belgische divisie bestaat nu uit zestien clubs. De acht afvallers kunnen dan samen met de slechts acht clubs op het huidige tweede niveau een competitie van zestien clubs vormen. In Nederland is dat minder eenvoudig. Onze eerste divisie telt twintig ploegen, voeg daar acht afvallers uit de eredivisie bij en er ontstaat een onwerkbare megadivisie van 28 clubs. Wat de BeNeLiga voor een club zoals FC Groningen betekent? Ik vrees een min of meer vaste plek bij de onderste zes of een divisie lager spelen...