FC Groningen zorgt voor enthousiasme

GRONINGEN Resultaat goed, spel goed. FC Groningen zorgde zondag in het thuisduel met Willem II (2-0) niet alleen voor tevreden gezichten bij supporters die voor de punten komen, maar ook voor enthousiasme bij liefhebbers van aantrekkelijk voetbal.

De statistieken logen er niet om zondag: FC Groningen tien schoten of kopballen op doel, tegen Willem II welgeteld nul. Doelman Sergio Padt hoefde geen enkele redding te verrichten. Willem II schoot tweemaal voorlangs en zag enkele schoten geblokt. Tot veel meer bleek de nummer zes van de ranglijst niet in staat. De thuisclub controleerde en domineerde de wedstrijd volledig, op wat korte fasen na. Trainer Danny Buijs was na afloop dan ook een zeer tevreden man: ,,We hebben geprobeerd op een bepaalde manier te spelen. Met energie, dat doen we altijd wel. Door goed te verdedigen, dat doen we over het algemeen ook altijd wel. De kritiek was de laatste weken vooral dat we wat meer kansen wilden creëren. Dat hebben we nu gelukkig ook gedaan."

Tevreden over de instelling

Op vrijdag, tijdens het wekelijkse perspraatje, had Buijs niet voor het eerst dit seizoen aangestipt zeer tevreden te zijn over de instelling van zijn spelers. ,,Je hoort mensen wel eens roepen dat er niet hard genoeg is gewerkt, maar daar heb ik echt nooit klagen over. Wat wel kan gebeuren is dat het lijkt alsof er minder inzet is. Maar dan komt het doordat ik het tactisch niet goed heb weggezet of doordat het de spelers niet goed lukt om druk te zetten. In de data zien we een zogenaamd gebrek aan inzet ook niet terug. De spelers blijken dan niet minder te hebben gesprint of meters afgelegd dan wanneer er geen klachten zijn over de inzet.” Bij een eerdere gelegenheid vertelde Buijs al eens dat er door zijn spelers nu meer arbeid wordt geleverd tijdens wedstrijden en trainingen dan in de tijd dat hij zelf nog speler was.

De trainer had zijn elftal ten opzichte van de uitwedstrijd tegen Heerenveen op één plaats gewijzigd. Joël Asoro nam de plaats in van de niet topfitte Charlison Benschop. De snelle Zweed zorgde voor de diepgang die in voorgaande wedstrijden bij FC Groningen zo vaak ontbrak. Asoro en Sierhuis vulden elkaar beter aan dan Sierhuis en Benschop. Buijs had eerder al eens opgemerkt deze twee minder complementair te vinden. Dat was toen de 17-jarige Romano Postema zich aandiende als alternatief. De met Oranje onder 18 in Brazilië verblijvende Postema is net als de 20-jarige Asoro een spits die voor diepte zorgt.

Sierhuis en Asoro speelden niet voor het eerst als aanvalsduo samen. In het tweede elftal hadden ze in Almelo ook al eens een spitsenkoppel gevormd. Ook toen met succes. Sierhuis scoorde toen tweemaal en Asoro eenmaal.

Vele bewegen

Dat Willem II weinig vat kreeg op FC Groningen kwam volgens trainer Adrie Koster mede doordat zijn ploeg moeite had met de lopende mensen en het vele bewegen bij FC Groningen. Een van de spelers die daarvoor zorgde was Mohamed El Hankouri. De dribbelvaardigste speler van groen-wit speelde dan weer op links, dan weer centraal. Hij zette bovendien telkens vol overtuiging druk en veroverde geregeld de bal - anders dan de vaste volgers van hem gewend zijn. El Hankouri begint steeds completer te worden en kreeg bij zijn wissel een warm applaus van het publiek.

Django Warmerdam verdient ook een speciale vermelding. De snelle linksback bereidde de 1-0 van Kaj Sierhuis fraai voor - na een geweldige crosspass van Ajdin Hrustic - en maakte voor de tweede opeenvolgende week een razendsnelle rechtsbuiten vrijwel onzichtbaar. Beleefde Che Nunnely zondag een vervelende middag, een week eerder overkwam dat Mitchell van Bergen van Heerenveen. Vrijdagavond wacht FC Groningen in Arnhem een interessante test tegen Vitesse. De nummer vijf van de eredivisie heeft nederlagen tegen ADO en FC Emmen te verwerken en zal getergd aan de aftrap verschijnen. Een jaar geleden verpestte Vitesse in het Gelredome met 5-1 het officiële debuut van Danny Buijs als hoofdtrainer van FC Groningen. Buijs zal dat vast nog niet vergeten zijn.