Tweespitsensysteem past bij FC Groningen

GRONINGEN Een ouderwetse rechtsbuiten en linksbuiten én een kopsterke spits, vooral de wat oudere voetballiefhebbers zweren er nog steeds bij. FC Groningen heeft er ook wel succes mee gehad, maar de grootste successen werden met spitsenduo’s behaald.

In de vorige eeuw vormden Hennie Meijer en Rene Eijkelkamp het eerste tot de verbeelding sprekende spitsenduo van FC Groningen. Met Meijer als de nummer 9 en Eijkelkamp als de vanaf links komende tweede spits. Eijkelkamp werd verkocht aan KV Mechelen dat indertijd nog een topclub was in België. In Milko Djurovski kwam er een opvolger die nog meer tot de verbeelding zou gaan spreken. FC Groningen eindigde met het duo Meijer-Djurovski als derde in de eredivisie, de beste eindklassering in de clubgeschiedenis. Begin deze eeuw schakelde FC Groningen met de komst van Erik Nevland opnieuw over op 4-4-2. De Noor vormde een aardig koppel met Glenn Salmon, maar een nog veel beter duo met Luis Suarez. Toen die na een jaar alweer vertrok, kreeg Nevland in de Zweed Marcus Berg een nieuwe goede aanvalspartner. Met het vertrek van Nevland zelf naar FC Fulham - een half jaar later - kwam er een eind aan de periode van succesvolle spitsenduo’s, ook al doordat de tegelijkertijd met Berg aangetrokken Tim Matavz langdurige aanloopproblemen kende. De huidige spits van Vitesse was tenger en had moeite met de levensstijl die hoort bij een profvoetballer. Hij en Berg speelden slechts incidenteel samen. FC Groningen keerde terug naar een systeem met één spits, maar heeft er meestal grote moeite mee gehad om daar geschikte buitenspelers en middenvelders bij te vinden. Het heeft gezorgd voor toenemende kritiek en voor steeds leger wordende tribunes.

Aantrekkelijk voetbal

Zoals er vorig seizoen en dit seizoen kritiek was op het spel onder Danny Buijs was diezelfde kritiek er ook al jaren op zijn voorgangers Erwin van de Looi en Ernest Faber. Toch hebben ook zij voor korte tijd aantrekkelijk voetbal laten spelen met twee spitsen. Beide keren kwamen die duo’s per toeval en pas laat in het seizoen tot stand. Van de Looi koppelde talent Richairo Zivkovic aan de als linksbuiten gekochte Filip Kostic en gaf Tjaronn Chery een vrije rol op ‘10’ daar pal achter. En Faber maakte van twee als linksbuitens gehaalde spelers een productief spitsenduo: Mimoun Mahi en Bryan Linssen. Door transfers vielen beide, laat in het seizoen geformeerde koppels helaas snel weer uit elkaar.