Hondenbezitters in Groningen willen met omstreden belasting niet opdraaien voor gemeentelijk tekort

De hondenbelasting in de gemeente Groningen was woensdagavond een heet hangijzer in tijdens de behandeling van de begroting.

Na de herindeling met Haren en Ten Boer moeten voor de nieuwe gemeente afspraken worden gemaakt over belastingen. Het gemeentebestuur van GroenLinks, PvdA, D66 en ChristenUnie wil hondenbelasting gaan invoeren in de nieuwe gemeente. Daarmee wil het college ruim een miljoen euro per jaar ophalen.

Tijdens de raadscommissie waren verschillende insprekers die iets zeiden over de belasting. Zo zei Wil Driessen van Hondvriendelijk Groningen: ,,Een kleine hoeveelheid mensen moet enorm veel geld betalen voor het bezit van een hond. Zij zien daar zelf weinig voor terug, het geld wordt verdeeld over alle inwoners van de gemeente”, aldus Driessen.

127 euro per hond

De hondenbelasting gaat ongeveer 127 euro per eerste hond kosten. Een tweede hond kost ongeveer 200 euro per jaar. Eigenaren met meer dan twee honden betalen voor elke volgende hond ongeveer 259 euro per jaar. ,,Dat geld wordt verdeeld over alle inwoners. Als je die nou spaart en de kosten verdeeld over alle inwoners van de gemeente, zou het betekenen dat iedere inwoner 3 euro belasting moet betalen”, vertelt Driessen.

Ze zegt dat hondenbezitters te weinig terugkrijgen voor de belasting die ze moeten betalen. ,,Er zijn 0 faciliteiten. Als we de gemeente vragen om een extra prullenbak bij een plek waar honden vaak worden uitgelaten, kan dat niet omdat er te weinig geld voor is.”

‘Hondenbelasting moet worden afgeschaft’

Driessen bepleit daarom dat de hondenbelasting moet worden afgeschaft. ,,Of er moet ook belasting geheven worden op het bezit van katten. Die dieren lopen overal rond en poepen overal. Met honden gaan de baasjes vaak mee en ruimen de ontlasting op”, aldus Driessen.

Een andere inspreker vertelt dat honden juist goed zijn voor de sociale contacten van de bezitter en helpen tegen eenzaamheid. Daarmee vervullen honden een belangrijke maatschappelijke rol, aldus de inspreker.

Petitie

Vorige maand is er een petitie begonnen, waarin wordt opgeroepen om de belasting af te schaffen. ,,Het is ongelijkheid tussen burgers om zo’n groot geldbedrag door enkel de hondenliefhebber te laten opbrengen”, staat in de petitie. ,,Veel gemeentes hebben de belasting al afgeschaft. Het is niet eerlijk om een klein deel van de Groningse bevolking hiervoor te laten opdraaien.” De petitie is ruim 4.000 keer ondertekend.