De tuinkamer | UUT Noordlaren

De Noordlarense Tia Ebbinge verzorgt iedere twee weken de rubriek UUT Noordlaren.

Een jaar geleden schreef ik een stuk over de Alzheimer tuin in de Dilgt, waar ik werk. Voor onze doelgroep is het zo belangrijk dat ze in beweging blijven en kunnen genieten van de sfeer in een tuin. Het gebouw bestaat uit twee verdiepingen en laat ik nu al jaren op bovenste verdieping werken. Veel van de bewoners kunnen niet zelfstandig naar beneden als ze naar buiten willen. Er is een balkon, enigszins opgefleurd door bloembakken in de zomer, maar verder is de gezelligheid daar ver te zoeken. Gelukkig dat ze op het werk zijn wakker geschud en hebben gedacht: ‘Dit moet toch anders kunnen!’ En zo werd de tuinkamer op de bovenste verdieping geboren. Het kantoor/vergaderruimte naast het balkon werd hiervoor beschikbaar gesteld.

En wat schetst mijn verbazing? Afgelopen zomer is er hard gewerkt om dit alles te realiseren. Het resultaat doet mij versteld staan. De tuinkamer heeft een prachtige houten tafel, boom in het midden, leuke stoelen en groen aan de muren van kunstplanten. Het dakterras is opgefleurd met ‘echt’ groen, planten’in potten en bakken, alles tot in de puntjes afgewerkt. Andere stoelen, een lust voor het oog.

Er is met de mooie dagen die we hebben gehad veelvuldig gebruik van gemaakt. Bewoners bleven langer zitten en genoten zichtbaar van het groen in de tuinkamer en op het dakterras. Een enorme verbetering!

Soms moet je als medewerker ook vindingrijk zijn. Zo heb ik eens een vrouw met bed en al naar beneden gebracht. Uren heeft ze buiten genoten met een glimlach op haar gezicht. Een onvergetelijk moment!