Groningen eerste UNESCO Learning City van Nederland

De gemeente Groningen is toegetreden tot het UNESCO Global Network of Learning Cities (GNLC). Ze is, met Den Bosch, de eerste Nederlandse stad met deze status.

Het GNLC is een internationaal netwerk van steden die zich inzetten voor een leven lang leren voor iedereen. De steden binnen het netwerk wisselen kennis uit op het gebied van onderwijs en duurzaamheid. Wereldwijd zijn ruim 260 steden aan het GNLC verbonden.

Het GNLC richt zich op onderwijs, duurzaamheid, innovatie en ‘inclusie’. Onderwerpen waarop ook de gemeente Groningen focust.

Onderwijswethouder Carine Bloemhoff: ,,Door wereldwijd de samenwerking te zoeken en kennis en expertise uit te wisselen, biedt dit Groningen de kans om kennis te ontwikkelen, een netwerk op te bouwen en onze zichtbaarheid wereldwijd te vergroten.”

‘Groningen heeft veel te bieden’

,,Groningen heeft veel te bieden waar het gaat om innovatieve oplossingen voor grootstedelijke problematiek”, zegt Marieke Brugman van UNESCO Nederland.

Brugman spreekt bovendien van een ,,een prachtig voorbeeld van een breed gedragen aanvraag voor het Learning Cities-netwerk”.

De Groninger interesse kwam van verschillende kanten. ,,Een docent uit het basisonderwijs die met zijn klas de app ontwikkelde, onderwijsinstelling Noorderpoort, de gemeente en een lid van de Unesco-jongerencommissie sloegen de handen ineen.”

Mooie kans

Het onderwijsveld en de gemeente zijn 14 oktober voor het eerst bij elkaar geweest om te kijken wat het netwerk voor Groningen kan betekenen en andersom.

Voorzitter Rob Schuur van het Noorderpoort: ,,Verschillende (onderwijs)partijen brachten prachtige voorbeelden naar voren van projecten die tot nu toe redelijk los van elkaar uitgevoerd worden. Ons lidmaatschap van het GNLC werd ervaren als een mooie kans om al die prachtige initiatieven van scholen, gemeente en burgers meer met elkaar in verband te brengen.”

Spacetime Layer

De eerste innovatie die door Groningen in het Learning City netwerk wordt ingebracht is , de app die ontstond op de Oosterhoogebrugschool.

is een platform dat educatie en cultuur verbindt via een interactieve kaart, waarop bijvoorbeeld scholen en culturele instellingen zelf hun kaartlagen kunnen beheren.