Groningen broedt op maatregelen om demonstranten voor en tegen Zwarte Piet uit elkaar te houden

De gemeente Groningen broedt op maatregelen om te voorkomen dat pro- en anti-zwartepietdemonstraties escaleren tijdens de intocht van Sinterklaas zaterdag in de stad.

,,We beslissen de komende dagen welke voorwaarden we gaan stellen en welke maatregelen we nemen’’, laat de woordvoerder van burgemeester Koen Schuiling desgevraagd weten.

Intocht vorig jaar grotendeels ongestoord

Vorig jaar moest de politie flink aan de bak om voor- en tegenstanders uit elkaar te houden. De beschermers van de traditionele Zwarte Piet hielden zich niet aan de hun aangewezen plek om te demonstreren. Zij zochten hun opponenten op. Ondanks enkele schermutselingen met wat duw- en trekwerk, verliep de intocht voor de meeste ouders en kinderen ongestoord.

Beide kampen – Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en de groep vóór de zwarte knecht van Sinterklaas – hebben ook voor de intocht van zaterdag een melding gedaan van een demonstratie bij de gemeente. Er is met beide groepen gesproken. Het is aan de burgemeester om de regels voor hen te bepalen. ,,De burgemeester stemt zijn beleid af met de politie en het Openbaar Ministerie’’, aldus woordvoerder Hans Coenraads.

Onderwerp van gesprek is ongetwijfeld eventuele extra inzet van de politie. ,,Maar wij gaan niets zeggen over aantallen. Dat doen we nooit.’’

Discussie steeds heftiger

De discussies over het zwarte uiterlijk van de knecht van Sinterklaas – zwart is volgens tegenstanders racistisch en zou verwijzen naar zwarte slaven uit het verleden – worden steeds heftiger. Naar aanleiding van geweld door voorstanders van Zwarte Piet bij een vergadering van actiegroep KOZP in Den Haag, afgelopen vrijdag, heeft KOZP aangekondigd beveiliging te regelen voor hun eigen demonstranten bij verschillende intochten in het land.

‘Pieten niet ineens van kleur laten verschieten’

De Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken, organisator van de Groningse intocht, houdt rekening met onrust. ,,Maar we gaan ervan uit dat we alles in goede banen kunnen leiden’’, aldus voorzitter Harrie van Ham.

Net als vorig jaar zijn niet alle Pieten volledig zwart in Groningen. ,,Er lopen ook roetveegpieten en niet geschminkte Pieten mee. ,,We laten de Pieten niet ineens van kleur verschieten, maar kiezen voor de weg van de geleidelijkheid’’, aldus Van Ham.

De contacten met de tegenstanders van Zwarte Piet zijn goed, zegt hij. ,,We hebben begrip gevraagd voor het feit dat we ook afhankelijk zijn van onze 150 figuranten. Ook daar moet de knop om.’’

Demonstraties moeten uiterlijk 48 uur voor aanvang publiekelijk bekend zijn. De gemeente Groningen verwacht woensdag meer informatie te geven. Hans Coenraads: ,,Dan kunnen we ook tijdig ouders adviseren die met hun kinderen de intocht op een feestelijke manier willen beleven.’’

Het lijkt er niet op dat de demonstranten op grote afstand van de intocht worden gehouden. ,,Dat is nog nergens gebeurd. Maar als bekend is waar ze zich ophouden, kunnen ouders hun eigen conclusies trekken en goed overwegen waar ze zelf met hun kinderen gaan staan.’’

Sint-Nicolaas arriveert zaterdag om 13.30 uur met de boot in de Zuiderhaven. Drie kwartier later beginnen hij en zijn gevolg aan een rondgang door de stad. De toer eindigt op de Grote Markt, waar het gezelschap wordt ontvangen door de burgemeester.