Eén crisisje te weinig | column Buitenspel

GRONINGEN Elke voetballiefhebber zal dit seizoen kunnen genieten van Ajax en AZ. Ploegen die spectaculair aanvallend voetbal laten zien en dat ook nog eens koppelen aan prachtige resultaten. Maar voor de rest?

Opvallend veel clubs verkeren in een staat van crisis of denken die net achter de rug te hebben.

Voor een beetje crisis hoef je niet eens ver de ranglijst af te dalen. Na een maand zonder overwinningen is het crisis bij PSV, de huidige nummer drie op de ranglijst. Al voordat alle blaadjes van de bomen zijn gevallen, hebben de Brabanders hun titelkansen al zo goed als verspeeld. Europees overwinteren lijkt nog een hele toer.

Crisis is het ook bij nummer vijf Vitesse. De club uit Arnhem stond kortgeleden nog tweede, maar toen was er al veel gemor over het spel. Drie bittere nederlagen later heeft de geel-zwarte aanhang genoeg van Leonid Slutsky. De Russische coach met teddybeeruitstraling wekt alleen nog bij niet-Vitessesupporters tedere gevoelens op. Bij Feyenoord hebben ze al een crisis achter de rug en werd trainer Jaap Stam eerst gebroken en daarna ontslagen. In De Kuip bereiden ze zich inmiddels voor op een volgende crisis.

Lager op de ranglijst is het uiteraard ook her en der volop crisis. In Den Haag trekt trainer Alfons Groenendijk van het weer eens zwalkende ADO alweer een tijdje zijn favoriete huilgezicht. Bij VVV Venlo hebben ze het na zeven nederlagen achter elkaar helemaal gehad met de impopulaire trainer Robert Maaskant.

In Emmen is het zo langzamerhand juist tijd voor een beetje crisis. Dertiende staan met een selectie vol dure buitenlanders en een spelersbudget vergelijkbaar met dat van Heracles Almelo en Willem II. Dat valt zwaar tegen.