Veilig de winter door op de fiets: een paar handige tips!

Aangeboden door: Stella Fietsen

De korte dagen en de lage temperaturen liegen er niet om; het najaar is in volle gang en ook de winter laat niet lang meer op zich wachten. Het winterseizoen brengt ieder jaar gezelligheid dankzij alle feestelijke aangelegenheden die plaatsvinden in december, maar de winter brengt ook minder leuke dingen met zich mee.

Neem bijvoorbeeld de korte dagen, de kou en winterneerslag. Voor een heleboel mensen is de fiets ook tijdens de wintermaanden één van de belangrijkste vervoersmiddelen, dus wordt deze ook dan volop gebruikt. Jaarlijks gebeuren er nog altijd veel ongelukken met fietsers met als oorzaak slechte zichtbaarheid in het donker of eenzijdige ongevallen door gladde wegen en winterse neerslag. In dit artikel bieden we om die reden een aantal handige tips die fietsers veilig de winter door helpen.

Zorg voor licht op je fiets

Een belangrijk punt op de agenda is zichtbaarheid. Al jaren zijn er heel wat campagnes die het belang van verlichting op de fiets benadrukken om zo ongelukken te voorkomen. Echter is er nog altijd een groot aantal fietsers dat niet of onvoldoende zichtbaar is voor andere weggebruikers, met alle gevolgen van dien. Een fietser zonder verlichting is bij schemer, maar zeker in het donker lastig op te merken, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Om die reden drukken wij je ook in dit artikel op het hart om ten alle tijden voldoende licht op je fiets te hebben om ongelukken te voorkomen. Zeker nu het steeds vroeger begint te schemeren en het ook ‘s morgens langer donker is, is de kans een stuk groter dat je in het donker zal fietsen. Om er zeker van te zijn dat je op zo’n moment zichtbaar bent raden we je aan om regelmatig te controleren of je verlichting nog werkt. Een andere tip die we je meegeven is om altijd een extra setje losse fietslampjes bij je te dragen. Zo heb je altijd een alternatief als je voor- of achterlicht het onverwachts niet doet.

Reflecterende kleding

Sommigen fietsers fietsen regelmatig over minder goed verlichte wegen en fietspaden om op de plaats van bestemming aan te komen. Alleen de standaard verlichting van je fiets is dan lang niet altijd voldoende om opgemerkt te worden door bijvoorbeeld automobilisten. Zeker bij harde regen of mist is de kans dat je onopgemerkt blijft groot. Als je regelmatig over slecht verlichte wegen fietst is het verstandig om reflecterende overkleding aan te schaffen. Deze zijn namelijk voorzien van reflecterende vlakken die oplichten als er licht op valt. Enkel het dragen van een hesje met reflecterende vlakken kan ook al het verschil maken tussen gezien worden of niet gezien worden.

APK voor de fiets

Goed zichtbaar zijn tijdens de donkere dagen bevordert de veiligheid. Daarnaast is het echter ook aan te raden om na te gaan of je elektrische fiets wel klaar is voor de winter. Laat hem bijvoorbeeld grondig controleren door een specialist om na te gaan of alles nog werkt naar behoren. tegenwoordig bestaan er ook winterbanden voor de fiets. Deze kunnen bij gladheid en winterse neerslag het verschil maken, waardoor ze absoluut het overwegen waard zijn.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met fietsenwinkel Groningen.