‘FC’ beter maar fortuinlijk

GRONINGEN FC Groningen - Feyenoord was zeker geen spektakelstuk, maar was desondanks boeiend. Beide ploegen werkten hard en probeerden elkaar zoveel mogelijk de ruimte te ontnemen. Een groot deel van het publiek kon dat wel waarderen.

FC Groningen maakte het onder trainer Dick Advocaat voorzichtig opkrabbelende Feyenoord grote delen van de wedstrijd erg lastig. Het had tacticus Advocaat de nodige hoofdbrekens gekost. „Zij spelen 4-2-2-2. Dat is een heel vervelend systeem om tegen te voetballen”, oordeelde de oud-bondscoach van onder meer het Nederlands elftal, met een ondertoon van waardering voor het bedenksel van zijn jonge collega Danny Buijs en diens secondanten.

Advocaat zelf heeft er in korte tijd voor gezorgd dat zijn verzameling subtoppers veel meer als team is gaan verdedigen. Met voormalig topverdediger Jaap Stam nog als trainer/coach kreeg een staartploeg zoals Fortuna Sittard tegen de Rotterdammers meer dan een dozijn kansen. Dat is niet meer aan de orde sinds Advocaat het bij de Kuipclub voor het zeggen heeft. Dat hij drie centrale verdedigers liet opdraven tegen de twee spitsen van FC Groningen kwam dan ook niet als een verrassing. Met Leroy Fer als derde man tussen de Zuid-Amerikanen Eric Botteghin en Marco Senesi werd het tegen Willem II en Vitesse nog zo succesvolle spitsenduo Kaj Sierhuis-Joël Asoro alle ruimte ontnomen. Beide spitsen blaften wat, maar bijten konden ze niet.

Drie centrumverdedigers

FC Groningen speelde net als Feyenoord in de opbouw met drie centrumverdedigers, want de ten koste van middenvelder Azor Matusiwa in de basiself teruggekeerde Samir Memisevic speelde voornamelijk achterin. Na een aarzelende start groeide de Bosniër uit tot een van de uitblinkers. Daar behoorde ook Deyovaisio Zeefuik toe. Zeefuik kun je eigenlijk geen rechtsback meer noemen. Hij is meestal een buitenspeler met zowel verdedigende als aanvallende taken. Aan de linkerkant maakte Django Warmerdam in een soortgelijke rol ook weer een gedegen indruk.

Alle inzet en enige dominantie ten spijt kwam FC Groningen maar tot één schot op doel: de penaltygoal van Memisevic. Een handjevol echt goede schietkansen werd om zeep geholpen door wilde uithalen.

Een aandachtspunt.